Хелоуин наближава - а ти имаш ли идеи за костюм? [+ снимки]

2015-10-20 15:43:00
Хелоуин наближава - а ти имаш ли идеи за костюм? [+ снимки]
Снимка: iStock

От няколко години в България все повече хора празнуват Хелоуин. Въпреки че празникът не е български, той има все повече почитатели, защото е забавен, весел и различен. На Хелоуин човек може да бъде такъв, какъвто иска – принцеса, затворник, дух, зъл демон, вещица и т.н. Просто трябва да имаш богато въображение, малко свободно време и настроение за един по-различен и забавен купон.

 

На 31-ви октомври почитателите на Хелоуин дълбаят тикви, маскират се и отиват на партита, правят си номера, гледат страшни филми, а най-малките обикалят съседите и събират лакомства. Както вече споменахме на Хелоуин човек може да се облече както си пожелае. Повечето костюми са на вещици, демони, скелети, призраци, чудовища, известни личности и популярни реални и измислени герои.

 

 

Произходът на Хелоуин е свързан с древните келти. Те празнували своята Нова година, наречена Самхайн, в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между живите и мъртвите и сенките на починалите през изминалата година навестявали земята, търсейки живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от тях, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат максимално страшно, като обличали животински кожи и глави, надявайки се по този начин ще изплашат сенките.

 

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31-ви октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски мъченици, които в страните с голямо келтско население съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

 

Ако все още нямаш идеи какъв да бъдеш на Хелоуин, но искаш да се маскираш и забавляваш, виж нашите предложения в галерията ни:

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия