Хелоуин и що за празник е той?

Основно в  англоговорящите страни САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и др. ,  на 31 октомври се празнува празника Хелоуин. По традиция тогава  се носят страшни костюми, правят се тиквени фенери и се обикалят съседите, които разд

2011-10-31 14:29:55
Хелоуин и що за празник е той?
Основно в  англоговорящите страни САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и др. ,  на 31 октомври се празнува празника Хелоуин. По традиция тогава  се носят страшни костюми, правят се тиквени фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "цел" на техните пакости.

Произходът на празника идва от древните келти, които празнували своята Нова година - Сауин   в края на месец  октомври, когато се  прибирала последната  реколта. Келтите вярвали, че в нощта срещу Сауин  се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

По онова време, за да се предпазят от сенките, хората гасели огъня  в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, като се надявали да  изплашат привиденията.

На духовете  те оставяли храна, за да се нахранят и да не  искат  да влизат в дома им. Самите  келти пък се събирали около огньове, които били запалвани от   техните жреци - друидите.  Там  се правели предсказания за зимата и се колели жертвени животни. Накрая  всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. пък, папа Григорий IV  утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

Така хората продължили да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси Светии, палели огньове и чествали Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин),  както се нарича в САЩ и до днес.

Тиквеният фенер, който се прави на този ден,  се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница,  който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години,  Джак внезапно починал.  И тъй  като бил
грешник , не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиква.

На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание.  

В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като  Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа.

В България, обаче, православната църква отбелязва празника на Вси Светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница.  

По същото време на православния празник Сирни Заговезни,  по езически обичай,  хората се маскират, а на Песи понеделник  излизат кукерите, които са типично български - езически и нямат нищо общо с Вси Светии, нито с православната вяра и църква. Всъщност,  в българската народна традиция   има много  езически обичаи, които са се смесили с християнските.

И така, никой не знае по каква причина от известно време у нас започна да се празнува Хелоуин, след като си имаме  Сирни Заговезни, но какво пък - нищо не ни  пречи още един празник, макар и чужд, за да  имаме повод се повеселим ... Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия