Любипитните факти за училищата по света

2015-10-15 20:11:00
Любипитните факти за училищата по света
Снимка: freedigitalphotos.net

Въпреки че началото на новата учебна година беше съвсем скоро, сигурни сме, че вече ти е писнало от входни нива и уроци. Ще те разведрим с няколко любопитни факти за училището по света – каква е скалата за оценяване в другите страни, както и кога са ваканциите им. Не си мисли, че навсякъде е същото като тук.

 

Като за начало ще те запознаем с произхода на думата училище:  тя  произлиза от "учене" и "школа", което идва от гръцката дума "сколе", което в буквален превод означава "свободно време". Първите училища в България са основани през IX век от княз Борис при пристигането на учениците на Кирил и Методий – това са Преславската и Охридската книжовни школи. За да разбереш и другите факти, които ти обещахме, продължавай да четеш.

 

 

В над 40 държави, учебната година започва на 1 януари, а в други през март. Учениците, които започват учебната година на 15 септември са както у нас, така и в още около 120 страни.

 

Ако си мислиш, че след като при нас оценките в училище са от 2 до 6, така е и в другите държави, се лъжеш. В Чехия  най-високата оценка е 1, а най-ниската - 5. Във Франция се оценява по 20-точкова система, a в любимата на доста тийнейджъри Америка (чието знаме е измислено от ученик) вместо числа се използват букви.

 

В Обединеното кралство съществува човек, който е ходил на училище 52 години и е завършил образованието си на 72.

 

В Германия на среща на ученици, по повод 100-годишнина на училище, се събират 2500 възпитаници.

 

Най-дългият урок в света е с продължителност 54 часа. Той е преподаван от професор по биология в Австралия през 2003 година.

 

Най-скъпото училище на света струва на месец по 77 550 долара и се казва "Международно училище за млади дами и господа".

 

В Етиопия ваканцията е от 12 до 15 седмици, зависи от училището, а в Германия почивката е около шест седмици. Така че учениците тук би трябвало да бъдат доволни от близо тримесечните си летни ваканции. Но преди да се приеме общ закон кога учениците в България да почиват, във всички населени места е било различно. В малките градове се е ходело на училище от декември до март и от май до август, така че децата да могат да помагат в събирането на реколтата през есента. Сега започна отново да се радваш, че утре си на училище, нали?

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия