Интересни факти, които не знаеш за пътуването със самолет

2015-09-30 13:59:00
Интересни факти, които не знаеш за пътуването със самолет
Снимка: iStock

Пътуването със самолет определено е сред най-предпочитаните и бързи начини за придвижване от т. А до т.В. Всяка авиокомпания има тайни, които не разкрива на своите пътници, но които биха променили отношението ти към самолетите.

 

Виж кои са нещата, които никой не ти казва за пътуването със самолет:

 

Мястото ти в самолета не е без значение – когато пилотът издигне или спусне носа на самолета, амплитудата на движение се усеща най-много в двата края на корпуса. Затова, ако лесно ти става лошо, препоръчително е да седнеш в средната част, около крилата, където се усещат най-плавно движенията на самолета.

 

 

Местата не се почистват след всеки пътник – когато има закъснение на полетите, стюардите нямат достатъчно време да почистят хубаво самолета, затова не е изключено да се заразиш с нещо, ако преди теб човекът е бил болен. Затова е добре да носиш мокри кърпички със себе си, с които да почистиш облегалките за ръце и масичката за хранене.

 

В някои самолети няма ред 13 – има хора, които са доста суеверни и за да може те да са спокойни по време на полет, някои авиокомпании не са сложили ред 13.

 

Цените на билетите са различни за различните дни – понеже повечето хора използват почивните дни, за да пътуват, тогава самолетните билети са най-скъпи. Най-евтини са билетите във вторник, сряда, а понякога и в събота.

 

Най-евтини билети онлайн може да си купиш във вторник – обикновено авиокомпаниите обявяват актуални цени в понеделник вечер. И когато една от тях има привлекателни предложения, за да бъдат останалите конкурентоспособни, те също обявяват атрактивни цени. По този начин към 15 часа във вторник пазарът е изравнен и билетите са най-изгодни.

 

Водата в самолета може да те разболее – в някои самолети водата се съхранява в специални резервоари, които се пълнят от различни водоизточници в различните населени места. Така тя може да съдържа неблагоприятни за здравето микроорганизми. Затова, ако водата не е бутилирана, по-добре да утолиш жаждата си с друг вид напитка.

 

Самолетът не е ресторант – да, има ядене, но той не е ресторант и поради тази причина не се обръща голямо внимание на качеството на храната. Всяка авиокомпания работи с определена кетъринг компания и съответно нещата нито са особено вкусни, нито водят до засищане.

 

При полет над 8 часа пилотите са трима – повечето хора си мислят, че най-възрастният пилот е главният, но това не е задължително. Също така не е задължително помощник-пилотът да е по-малко компетентен от главния. Другото интересно нещо, свързано с тях е, че пилотите се хранят с различни ястия, за да се избегне евентуално натравяне или прилошаване по време на полет.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия