Нещата, които не знаеш за парфюма

2015-09-15 17:36:00
Нещата, които не знаеш за парфюма
Снимка: freedigitalphotos.net

Знаеше ли, че гладиаторите се парфюмирали преди битка? Ами, че той е създаден от шумерите 3500 години преди Христа, също така създали балсамите? Ето още неща, които не знаеш:

 

Египтяните са били първите, които официално започнали да се парфюмират. Около 1558 година преди Христа слагането на парфюм се превръща в национално обсебване.

 

Освен парфюми преди сражение гладиаторите намазвали телата си с най-различни ароматизирани балсами.

 

В двореца на Луи XV прислужниците къпали гълъбите в ароматизирана вода и ги пускали да летят по време на празненствата. Така те разпръсквали аромата, накъдето отлетят. Всеизвестно е, че по време на онези години почти никой не се е къпал и парфюма бил главното средство, с което главно кралете и кралиците прикривали лошата си миризма.

 

 

Различната кожа понася по различен начин парфюма. По-тъмните кожи произвеждат повече мазнина, след като се установи контакт с парфюм, ароматът става много по-силен. На този тип кожа най-много и отиват цитрусовите миризми и тези на цветя, шоколад, които са по-тежки. Обратното се случва с хората, които имат по-бяла кожа. На тях им отиват по-свежите аромати.

 

По проучване е установено, че испанците са хората, които се парфюмират най-много в Европа, следвани от италианците и французите.

 

Съществуват различни парфюмиращи течности като одеколона, който съдържа около 3% парфюм, а останалото е алкохол и вода. Това е най-лекото парфюмиращо средство. Тоалетната вода, пък, съдържа между 3 и 8% парфюм и се базира на вода или алкохол. Много по-малко концентрирана е от парфюма и обикновено се използва от хората, които не обичат силния аромат на парфюма, който съдържа най-много между 20 и 50% аромат. Той винаги е най-скъп, защото миризмата е най-силна.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия