Какво е анхедония

2015-09-06 16:05:00
Какво е анхедония
Снимка: freedigitalphotos.net

Чувал/а ли си думата „анхедония“? Тя идва от старогръцки и буквалния ѝ превод е „без удоволствие“. Анхедонията е един познат термин на психолозите – типичен симптом, въведен във психологията още през 1896 г. от Рибо.

 

Френският психолог определя термина като невъзможност на човека да изпита каквото и да е удоволствие от живота. Към днешна дата това е един от основните симптоми на депресията.

 

Хората, които са в това състояние (състояние на анхедония) не могат да изпитват удоволствие от нито едно преживяване, през което минават. Това може да ти се струва невъзможно, защото знаеш, че всеки човек има мечти и когато ги сбъдва е наистина щастлив. Но има хора, които изпадат в депресивни състояния и не умеят да се отпуснат, за да се насладят на това, което правят.

 

Мозъчните центрове, които отговарят за усещанията за наслада и щастие, не могат да реагират нормално. Учените го обясняват с примери, които представят състоянието. Например майка, която си играе с бебето си, но не изпитва никаква радост, ако страда от анхедония.

 

 

Депресията е често срещан проблем в наши дни, особено сред тийнейджърите. За съжаление, те не могат да споделят с родителите си, защото се притесняват, а от своя страна възрастните не взимат на сериозно младежите. Така се получава омагьосан кръг, от който излизането е почти невъзможно. Анхедонията не е за подценяване, защото може да доведе и до желания за самоубийство, ако не се лекува.

 

Анхедонията най-често си отива с края  на депресивното състояние. Наблюдават се и случаи, в които липсата на всякакво удоволствие остава, но те са по-рядко срещани.

 

Хората, страдащи от такива състояния, обикновено променят отношението си към целия свят – стават неадекватни и незаинтересовани, прекъсват дори контактите си с приятели. Околните силно забелязват промяна, защото усещат как този човек не се радва, когато се видят, близостта сякаш е смразена.

 

Учените правят изследвания, които да установят кои са областите на човешкия мозък, свързани с депресивните състояния. Много лекари смятат, че магнитния резонанс може да помогне в процеса на изследване. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия