Най-странните, болезнени и извратени традиции по света

2015-08-13 12:30:00
Най-странните, болезнени и извратени традиции по света
Снимка: ibtimes.co.uk

По света има най-различни обичаи. Някои са си съвсем нормални, други са странни, а трети са направо безумни. И докато някои хора се събират, за да се забавляват заедно, други правят какво ли не в името на своите вярвания.

 

Виж кои са най-странните традиции по света:

 

Да събереш мравки-куршуми – тези насекоми имат най-болезненото ужилване на света, което може да се сравни с огнестрелна рана. Момчетата от бразилското племе Катаре-Мауе много добре познават тази болка, защото я изпитват, за да докажат, че са мъже.

 

Когато младежите узреят сексуално, те тръгват из джунглата заедно с лекар, за да намерят мравки-куршуми. След това докторът дава на мравките билки, които ги замайват и ги поставя в импровизирана вълнена ръкавица. След като се събудят мравките и осъзнаят, че са в капан, те стават изключително агресивни.

 

 

И тук идва най-важната част от ритуала – момчетата трябва да пъхнат ръката си в ръкавицата и да я задържат 10 секунди. През това време танцуват, за да могат да не мислят за болката. За да докажат, че са истински мъже, момчетата трябва да повторят този ритуал цели 20 пъти.

 

Танц с мъртвите – той е известен още като „фамадихана“ и се практикува най-вече от племенните общности в Мадагаскар. На всеки 7 години хората изравят телата на своите близки от семейните гробници, увиват ги в нови платове и танцуват с тях около гробниците на музика на живо.

 

Пиърсинг на фестивала „Тайпусам“ - по време на празника индуистите засвидетелстват почитта си към бог Муруган, като си слагат обица на различни места по тялото. В един от щатите на Индия традицията се отбелязва, като хората се пронизват с копие. Тези болезнени пиърсинги се правят на цялото тяло, дори на езика.

 

С течение на времето вместо ритуалът да става по-хуманен, той става все по-брутален и кървав. Копията и куките се забиват в кръста и лицето, а някои по-религиозни участници дърпат товарни вагони с въжета, завързани за разкървавените им гърбове.

 

Тяло на крокодил – това е обичай, извършван от племето Канингара в Нова Гвинея. След известен период на изолация младежите биват подлагани на трансформация. Тялото им се разрязва с остри парчета бамбук, докато придобие вида на крокодил. Местните вярват, че крокодилите са създали хората, а белезите върху тялото са оставени от духа на влечугото, което е консумирало тялото на младежа, а след това го е изгонил като вече пораснал мъж.

 

Търкаляне на кашкавал – този обичай се провежда от две хилядолетия във Великобритания, но никой не знае как е започнало всичко. Питата кашкавал се пуска по стръмен склон, а хората се състезават да я хванат. Не звучи никак страховито, но определено е, защото наклонът е доста стръмен и повечето хора се търкалят надолу, рискувай да си счупят някой крайник или главата. Ако никой не успее да хване питата, победител е този, който мине пръв финала.

 

Улвалуко – това е ритуал по обрязване, който е задължителен за младежите от етноса кхоса в Източен Кейп, Южна Африка, които искат да се докажат като истински мъже. По време на ритуала момчетата са намазани с бяла глина, която има задача да ги пречисти и носят церемониални одеала. След обрязването, докторът извиква: „Ти си мъж!“, а момчето отговаря: „Аз съм мъж!“.

 

След това младежите прекарват известно време в хижа, където приемът на някои храни е ограничен. Когато този период мине, момчетата се състезават до реката. Хижата и всичко, което са имали до този момент, се изгарят. След като се измият, младежите получават нови одеала и започват да се наричат „amakwala“, което в превод означава „нов мъж“. Понеже обрязването не се извършва от истински лекар, често след процедурата се получават сериозни усложнения, като някои от тях водят дори до смърт.

 

Без къпане и ходене до тоалетна – според традициите на индонезийската общност Тидонг, когато има сватба, булката и младоженецът не трябва да се къпят и да ходят до тоалетна цели 3 дни. Пред това време те приемат минимални количества вода и храна и се наблюдават от няколко човека да не пристъпят забраната. След като трите дни минат, младоженците биват изкъпани и се завръщат към нормалното си ежедневие. Според поверията, ако тридневната забрана, бъде нарушена, това ще доведе до мъртви деца, неуспешен брак, болести и т.н.

 

Мухаарам – това е много важен празник за шиитския ислям. Сборът от няколко обичая се нарича Възпоменание за Мухаарам. Един от обичаите е самобичуване, като идеята е да се почете мъченичеството на Хюсеин. Мъжете се удрят с остриета, закачени за вериги. Гледката е направо покъртителна. По улиците има стотици разкървавени тела.

 

Ритуалът на племето Яномами – когато член на индианското племе почине, неговото тяло бива изгорено. Пепелта и останките от костите се прибавят към традиционната им бананова каша. След това хората от Яномами пият от тази каша. Това, което правят местните определено е странно, но идеята е красива. Според тях по този начин духът на мъртвия ще живее в тях вечно. Всяко тяло трябва да се кримира, защото според местните вярвания тялото не може да бъде оставено да се разлага, защото душата би била много нещастна, ако няма възможност да почива в мир в тялото на своите най-близки и любими хора.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Ouroboros
преди 8 години

А някои ги е страх от инжекции -_-


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия