Кои са най-странните храни в света

2015-07-08 20:05:00
Кои са най-странните храни в света
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да хапваш екзотични храни? Сигурно обичаш китайска кухня или си пробвал/а мексикански ястия? Но има и много по-екзотични ястия, някои от които сигурно не си чувал/а дори. Всяка страна се отличава с традиционна кухня, която за други нации може да е изключително странна и неприемлива. Кои са най-странните ястия по света?

 

Пържени водни бръмбари. Те са типични за Тайланд. Местните хора смятат, че тези бръмбари са чудесен източник на протеин. Те са хрупкави и вкусни и могат да се намерят навсякъде в Тайланд. Има щандове с пържени скакалци, щурци и богомолки. Пържените водни бръмбари приличат на големи хлебарки, което отблъсква туристите в повечето случаи.

 

Билтонг. Това ястие е типично за Република Южна Африка. Представлява сушено месо от животни като щраус или антилопа. Продава се изсушено в пакети и е много популярно в страната. Предварително се накисва в сайдер или оцет, натърква се с подправки и се изсушава.

 

ABC. Името на ястието идва от съкращението air batu campur или преведено „микс между вода и камък“. Традиционно е за Малайзия и е нещо като каша от мляко, захар, печени ядки, зеленчуци и настърган лед. Понякога местните добавят и подправка, подобна на ментата, за да обогатят вкуса.

 

Солен чай с мас от як. В Тибет хората пият чая солен, а не сладък, както сме свикнали ние. Тибетският чай се прави от листа на черен чай. Той е много силен и калоричен, защото се добавя и мас от як. В по-високите части добавят по-голямо количество мас. Така хората се предпазват от студа и от напукване на устните.

 

Печено морско свинче. В Еквадор това е типично ястие, което може да се купи на пазара. Ние сме свикнали да възприемаме тези животинки като домашни любимци, но в Еквадор те са деликатес. Морските свинчета се приготвят цели, а хората казват, че месото е крехко и не е мазно.

 

Балут. Това ястие ще ти се стори доста гнусно. Балут е разпространено във Филипините, Камбоджа и Виетнам. Това е яйце, което съдържа неизлюпено пате. Всъщност патето не е развито до своята цялост, но това ястие е немислимо за повечето европейци. То е евтино, а и се смята, че е силен афродизиак.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия