Митовете, свързани с кафето

2015-06-27 15:02:00
Митовете, свързани с кафето
Снимка: freedigitalphotos.net

Кафето е любима напитка на много хора. Повечето от тях не могат да започнат деня си без кафе. Само миризмата на топло кафе вече им действа и те сякаш се събуждат. Неслучайно това е една от най-популярните напитки в цял свят и има милиони почитатели. Разбира се, има и много митове, свързани с кафето и неговата съставка – кофеин. Кои са те?

 

Кофеинът води до пристрастяване. До някъде това твърдение има доза истина. Кофеинът е стимулант, който влияе на централната нервна система и при редовна употреба води до привикване към него. Но в никакъв случай не може да се сравни с вредата и последствията от наркотиците и зависимостта към тях. Винаги можеш да откажеш кафето с малко повече воля.

 

 

Кофеинът води до безсъние. Когато сутрин изпиеш едно кафе, се чувстваш много по-бодър и готов да започнеш новия ден. Но това усещане е краткотрайно. В следобедните часове ти се доспива пак, особено след като хапнеш нещо. Тогава пиеш още едно кафе. Ако приключиш с тези две кафета за деня, ще спиш спокойно през нощта. Но ако прекалиш, възможно е да не спиш спокойно и да не можеш да заспиш. Няма данни, които да сочат, че кофеинът води до безсъние.

 

Кофеинът помага за изтрезняването. Не си мисли, че ще изтрезнееш по-бързо ако пиеш няколко кафета или други напитки съдържащи кофеин. Няма как да изтрезнееш по-бързо от него. За да изтрезнееш, е необходимо черния дроб да преработи алкохола, а затова трябват няколко часа. Не е добра идея да пиеш кафе с цел да изтрезнееш, защото може леко да те ободри. Бъди внимателен/на, защото така можеш да провокираш инцидент, ако се качиш зад волана.

 

Кофеинът не носи ползи за здравето. Чували сме всякакви мнения за кофеина и за неговото влияние върху човешкото здраве. Смята се, че оптималната доза кафе е между 1 и 3 чашки на ден. Той е полезен в това количество, забързва метаболизма и дава мускулен тонус. Спокойно можеш да консумираш кафе в такова количество. Разбира се, не бива да прекаляваш, защото е възможно да получиш сърцебиене, нервност или раздразнителност.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия