Защо е важно да познаваш породите котки

2015-06-05 09:19:00
Защо е важно да познаваш породите котки
Снимка: freedigitalphotos.net

В света на мъркащите домашни любимци сме свикнали да не различаваме много от видовете. Най-известните сред котешкото съсловие безспорно са сиамските, ангорските и сините руски котки. Голям пропуск обаче е непознаването на другите изявени породи. Това е така не само заради багрите и окраските на козината им, цвета на очите и големината на тялото, но и за дължината на космената покривка и нрава на питомеца. Дали ще е енергична или ленива, изискваща обширна обитаема площ или непретенциозна към размерите на апартамента ви, познаването на котешките породи може да ви подскаже дали харесаната от вас писана ще се адаптира добре към условията за живот, които бихте й предложили.

 

Бирманската котка. Приема се, че бирманската котка произлиза от Бирма, където е била обожествявана от местните жреци. Не случайно породата е известна и като „свещена бирманска котка”. Вероятно около 1919 година мъжки и женски екземпляр били пренесени до Франция. Само една женската котка, оцеляла по време на дългото пътешествие, но за щастие се оказало, че е била забременяла.  От това котило произлезли всички днешни представители на породата. След края на Втората световна война обаче, в цяла Европа останали само 2 котки от породата, което наложило кръстосването й с други породи.

 

 

Перфектната бирманска котка е голяма, продълговата и набита. Има копринено мека дълга козина, но не толкова тънък косъм, колкото при персийските котки например. Цветът й е светъл, като крайниците, муцуната и опашката преливат в тъмен цвят, като при сиамските котки. Характерът на бирманската котка е прекрасен – те са игриви, елегантни, но едновременно с това и тихи и ненатрапчиви.

 

Британската късокосместа котка. Британската късокосместа котка е известна също и като британска синя късокосместа. Представителите на породата имат  много плътна и плюшена козина.  Тялото е закръглено и здраво, а очите са кръгли и медни на цвят. Британските късокосмести котки притежават благ характер. С удоволствие обитават дори тесни жилища, не претендират за много внимание, не са хиперактивни, въпреки че понякога могат да бъдат много игриви. Известно е, че представителите на породата, по-често от други котки страдат от проблеми със зъбите и затова собствениците им следва да предприемат превантивни мерки за това.

 

Съществуват няколко известни британски късокосмести котки.  Чеширската котка от "Алиса в страната на чудесата" е представена в оригиналните илюстрации именно като британска късокосместа.   Рекламното лице на храните Уискас също е от породата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 8 години

Защо е важно да познаваш породите котки----------------------------------------------------------Не ми стана ясно, защо ми е нужно да им знам породите.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия