Как да отгледаш щастлива котка

2015-05-28 19:04:00
Как да отгледаш щастлива котка
Снимка: iStock

Котките са предпочитани домашни любимци. Това не е случайно, защото котката е интересно животно, което допълва семейството. Често пъти котките и кучетата са споменавани заедно, като сходни домашни любимци, но те имат много различия. Котките са по-самостоятелни животни и нямат нужда от толкова внимание и грижа, каквото изисква едно кученце. Котката е способна да те дари с любов и преданост, но трябва да познаваш добре котешките нрави. Как да отгледаме щастлива котка?

 

Вкусна храна и прясна вода. На първо място, котките също са чревоугодници. Домашните котки обичат да си хапват любимата си храна, като в повечето случаи зависи какво е свикнало да яде котето като малко. Ако е научено с котешка храна, то трудно ще приема човешката, а пък някои котки не искат да ядат гранули или консерви. Важното е да оставиш котката си да хапва, колкото иска. Винаги оставяй прясна храна в купичката ѝ. Не забравяй и купичката с вода. Сменяй я всеки ден.

 

Драскането. Котките обичат да драскат, защото по този начин премахват счупените нокти, обтягат си лапичките и маркират своята територия. Ако покажеш на котката кои места може да използва за точене на ноктите си, тя няма да издере целия ти дом. Затова е важно да си набавиш различни пособия, които тя да ползва. Може да е котешко „дърво“ или „драскалка“, които се продават в зоомагазините.

 

Стая с изглед. Котките обичат да се взират в прозорците. Те наистина гледат и виждат какво се случва навън, интересно им е. Трябва да осигуриш достъп на котката до прозорец, така че тя да седи в близост до него. Разбира се, прозорците трябва да са затворени, защото котката е любопитно животно и би тръгнала да преследва пеперуда или друго насекомо. Домашните котки имат притъпени рефлекси и едно падане от високо може да е пагубно за нея.

 

Балкон/тераса/веранда. Ако искаш котката ти да е щастлива, давай ѝ да излиза на свеж въздух на балкона. Тя има нужда от това и най-вече от припичане на слънце. Особено през пролетта, когато слънчевите лъчи още са оскъдни, котките искат да се топлят и могат с часове да стоят почти неподвижни и да се напичат. Можеш да направиш котешка вратичка, за да може домашния ти любимец да излиза, когато иска.

 

Котешка трева. Можеш да посадиш малко количество котешка трева. Ако си в къща с двор, това е лесно, ако живееш в апартамент – намери по-голяма саксия за тази цел. Котките пасат тази трева и се търкалят в нея, наистина много я обичат.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kaRamella
преди 8 години

papugai влиза ли в числото на тези домашни любимци?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия