Учени получили сигнали от извънземни, но от ... микровълнова печка

2015-05-05 15:59:00
Учени получили сигнали от извънземни, но от ... микровълнова печка
Снимка: thinkstockphotos.com

Съществуват ли извънземни? Има хора, които твърдят, че са ги видели и такива, които смятат, че това са измислици, които плашат хората и благодарение, на които се изкарват пари.

 

Наскоро учени от Австралия са получили сигнали от извънземни, но от ... микровълнова печка. Специалистите изследвали странни сигнали, за които предположили, че идват от далечни галактики. Те установили, че „бързите радиоимпулси“ с продължителност една милисекунда и отдалеченост милиарди светлинни години, много приличат на сигнали със земен произход, наречени перитонове. Източникът бил доста необичаен – микровълнова печка в обсерваторията.

 


 

За учените е било мистерия да разгадаят източника на сигнала. Те смятали, че бързите радиоимпулси идват от сблъсъци на неутронни звезди. Въпросните сигнали са доста сходни, но достатъчно различни, за да идват от локален източник.

 

Благодарение на усъвършенствано оборудване за откриване на сигнали, специалистите са проследили източника до сградата на обсерваторията.

 

"Бяхме обезсърчени, тъй като разполагаме със специални стаи, в които се помещава цялото ни електронно оборудване", допълва един от учените.

 

Източникът обаче е проследен до най-необичайното място – използвана от персонала стая за пиене на чай и по-точно – микровълновата печка. Когато някой отвори вратичката ѝ преди приключването на цикъла на работа, уредът излъчва много бърз радиосигнал за самоизключване, който силно наподобява „извънземния“.

 

"Радиоемисиите от микровълновите фурни обясняват загадката с перитоновете. Бяхме изненадани колко много хора, в това число и учени, отварят вратичката на микровълновата, преди първо да я изключат. След разрешаването на случая забранихме използването на микровълнови фурни", казват изследователите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия