Как да си избереш подходяща възглавница

2015-04-06 18:59:00
Как да си избереш подходяща възглавница
Снимка: thinkstockphotos.com

Качественият сън е от изключителна важност за човека. Ако не можеш да спиш добре и имаш проблеми със съня, това се отразява на цялото ти тяло. Губиш концентрация, чувстваш се изморен, нямаш настроение, не си работоспособен. Качественият сън зависи от няколко неща: спокойствие, матрак, завивка и възглавница. Сега ще ти дадем няколко съвета при избора на възглавница, за да си докараш спокоен сън.

 

Възглавницата е от изключителна важност и не бива да я пренебрегваш. Удобната възглавница ще ти спести главоболие, болки във врата, схващания и изкривявания. Трябва да имаш предвид любимата ти поза, в която спиш, преди да си купиш нова възглавница.

 

 

Ако спиш по гръб, трябва да си вземеш по-ниска възглавница, защото разстоянието между тила и гърба не е особено голямо. Иначе рискуваш да си докараш схващания с неудобна висока възглавница. Ако спиш настрани трябва по-висока и твърда възглавница, която да държи обем между възглавницата и рамото.

 

Ако обичаш да спиш по корем, ти трябва по-ниска и мека възглавница. В тази поза има най-малко разстояние от леглото до главата. Ако се въртиш много и често сменяш позите, вероятно ти трябва възглавница с мемори пяна.

 

Мека или твърда възглавница? Всеки има някакви предпочитания, които следва, когато си избира възглавница. Но трябва да знаеш, че меката възглавница лесно променя формата си. Докато спиш, ще ти е трудно да я наместваш постоянно. Твърдата не е податлива на нагласа и дава усещането за спане на камък. Най-добре е да избереш нещо средно, нито много твърда, нито много мека възглавница.

 

Пълнеж? Различните пълнежи дават различни усещания. Пухът се води най-качествения, но трябва да бъде смес пух и пера, за да не е прекалено мека възглавницата. Трябва да се убедите, че пълнежът е хипоалергенен, за да не развиете алергия.

 

Силикон. Някои възглавници са пълни със силиконови влакна, а те са много по-евтини от пуха. Тези възглавници са за универсални вкусове, защото не са нито много твърди, нито много меки.

 

Мемори пяна. Това е последната мода при спалното бельо. Мемори пяната е била изработена от НАСА, за да създаде комфорт на астронавтите, но вече тя намира трайно приложение при матраците и възглавниците. Тя „запомня“ формата на главата и се нагажда според смяната на позата. Проблемът е, че тези възглавници са по-скъпи.

 

Възглавниците трябва да се сменят на две години, ако ги поддържаме правилно, а иначе и по-често.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия