Защо ни е гъдел и какви ползи има от гъделичкането

2015-03-13 12:45:00
Защо ни е гъдел и какви ползи има от гъделичкането
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки човек има гъдел. Някои умират от смях, когато някой ги докосне по стъпалата, подмишниците, хълбоците и т.н., други само леко се усмихват и отместват, трети пък умират от смях само при мисълта, че някой ще започне да ги гъделичка.

 

Но защо ни е гъдел?

 

Наскоро специалистите установили, че гъделът има терапевтична функция. Освен това той служи за доставяне на сексуално удоволствие и е бил използван като наказание през древността.

 

 

Гъделът е защитна функция на организма срещу външни дразнители като буболечки, които могат да доведат до обрив, алергия и т.н. Когато усетиш гъдел, ти инстинктивно посягаш към мястото, за да премахнеш това, което ти създава дискомфорт.

 

Също така гъделът е свързан с много смях, а всеки знае, че смехът е полезен за здравето и снема стреса. Стига да е с мярка, гъделът може да има терапевтичен ефект. Разбира се, ако човек те гъделичка прекалено дълго време, това ще окаже негативно влияние върху теб.

 

Със сигурност ти се е случвало да започнеш да гъделичкаш момчето/момичето по което си падаш. Гъделичкането е част от флиртуването, което може да доведе и до сексуални възбуда.

 

Лекото гъделичкане на малките деца от техните родители има положителен ефект върху по-нататъшното им развитие и формиране на характера. Детето израства комуникативно и умее да изразява своите емоции.

 

 

Има мит, че хората, които имат по-силен гъдел, са по-жизнерадостни, емоционални и имат по-голямо чувство за хумор.

 

Любопитни факти, свързани с гъделичкането:

 

В Мадрид има СПА център, който е предназначен специално за гъделичкане.

 

В Япония гъделичкането има за цел да достави сексуална наслада.

 

Човек не може да се гъделичка сам, защото мозъкът изпраща сигнал за предстоящо докосване. Поради тази причина има изобретен робот за гъделичкане.

 

В древността римляните са прилагали гъделичкането като наказание и начин за измъчване.

 

Искаш да отслабнеш? С гъдел се горят калории, особено когато се смееш с пълно гърло.

 

През 1996 година на пазара се поява играчка, която се смее, след като бъде погъделичкана.

 

Ако някой те гъделичка, но ти не можеш да го накараш да спре, просто сложи своята ръка върху неговото. По този начин гъделът ще намалее или напълно ще изчезне.

 

С напредване на възрастта човек изпитва по-рядко и по-малко гъдел. Това се случва, защото чувствителността на рецепторите започва да намалява.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия