Как да се грижиш за зимните си обувки

2015-02-14 17:08:00
Как да се грижиш за зимните си обувки
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато навън времето е мокро и студено, е много важно краката ни да са сухи и топли. Всеки иска да има здрави и топлещи ботушки, които да пазят от вятъра и снега. Но определено трябва да се грижиш за обувките си, ако искаш те да ти служат дълго време. В повечето случаи хората не знаят как да съхранят обувките си и се оплакват, че те често им се късат, разлепят или изглеждат зле. Зимният сезон е изпитание за ботушите ти, но ти можеш да се погрижиш за тях. Сега ще ти дадем няколко съвета.

 

Почистване. Когато се прибереш, почиствай обувките си задължително. Използвай влажен памучен плат. Така ще отстраниш калта, прахта и мръсотията, която е върху тях. Голяма грешка е да мажеш обувките с боя, когато са мръсни. Първо трябва хубаво да ги изчистиш и да ги оставиш да изсъхнат.

 

Изсъхване. Най-добре е да ги оставиш на стайна температура. Може да са необходими няколко часа, за да се изсушат добре, ако са много мокри. Усетиш ли, че вътре имат вода, натъпкай ги с хартия, за да попие, извади стелките. Не бива да сушиш обувките си в близост до печката или парното. Това е голяма грешка, която може да ги съсипе. Те ще се напукат, ще се разлепят или ще придобият лош вид.

 

Следите от сол. Много е неприятно, когато върху обувките ни остане бял слой сол, заради лугата, с която се обработват улиците и тротоарите. Тя помага да се предотврати заледяването, но е грозна картинка върху обувките. Затова трябва да я почистваш. Можеш да използваш кърпа, напоена с лимонов сок и вода.

 

Слагай задължително крем/боя. Ако обувките ти са кожени, трябва да ги обработваш с допълнителни продукти. Много хора си мислят, че естествената кожа просто не пропуска вода. Това не е вярно, тя пропуска, ако не е импрегнирана. На пазара се предлагат всякакви продукти, които са на базата на масла, глицерол и силикони. Те създават плътен слой върху кожата и на практика вода не може да проникне. Трябва да мажеш обувките си, когато са напълно чисти и сухи. Прецизно нанасяй и по ръбчетата и шевовете, за да бъдеш сигурен, че няма да проникне вода.

 

Ако обувките ти са от велур, също трябва да ги поддържаш с подходящите продукти. Боята не е подходяща. Има специални спрейове за велур, които са ефикасни. Те импрегнират и защитават велура.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия