Да си имаш куче у дома - огромна доза радост, но и куп задължения

2015-02-03 13:41:00
Да си имаш куче у дома - огромна доза радост, но и куп задължения
Снимка: thinkstockphotos.com

Да имаш домашен любимец определено е готино нещо, но не забравяй, че животното има нужда от грижи и не бива да му обръщаш внимание само когато имаш свободно време. Трябва да го извеждаш поне два пъти дневно, да го храниш с разнообразна храна и да си играеш с него. Също така трябва да му даваш редовно хапчета за вътрешно обезпаразитяване, да се грижиш за козината му, да му правиш ваксинациите и да следиш здравословното му състояние.

 

Кучетата обичат да лежат на едни и същи места у дома. Виж кои са любимите му и сменяй постелките редовно, като ги переш на най-високата температура в пералнята, за да унищожиш всички микроби. След това трябва хубаво да я почистиш, за да переш на спокойствие собствените си дрехи. След всяка разходка кучето трябва да бъде измито добре с душ, като трябва да наблегнеш на лапите и дупето му. Лятно време по козината на кучето често ще има тръни, така че го оглеждайте всеки път след къпане. Задължително му сложете противопаразитна верижка и го пръскайте редовно с препарати срещу бълхи и кърлежи. Вторите са опасни за здравето на домашния ти любимец и могат да попаднат и върху теб. Затова трябва редовно да го оглеждаш за кърлежи и ако забележиш такъв, да го премахнеш – слага се олио и се върти обратно на часовниковата стрелка. Ако те е страх да го направиш или не можеш, заведи кучето си на ветеринарен лекар. Трябва да внимаваш, когато го вадиш, за да не го скъсаш, защото кърлежът има свойството да регенерира.

 

 

Кучетата винаги са изключително радостни, когато собственикът им се прибере у дома. То ще скача и ще върти опашка от радост. Препоръчително е кучето ти да бъде обучено и добре възпитано, защото в противен случай може да си навлечеш големи неприятности – да го изгубиш в парка, защото не те слуша и не идва при теб, да бъде нахапано от други кучета, да събаря неща у дома и т.н. Ако не можеш сам да се справиш с обучението на домашния си любимец, ще трябва заедно да ходите на училище за кучета.

 

Повечето четириноги имат навика да лаят, когато чуят, че се звъни на звънеца или се чука на вратата. За да го отучите от този навик, му подавайте награда всеки път, когато се звънне и му обяснете, че трябва да си седи на мястото и да не лае.

 

Колкото и жално да гледа кучето ти, докато се храниш, не се поддавай и не му давай храна, особено ако си седнал на масата да се храниш. Ако го научиш, че при всеки мил поглед или скимтене ще получи храна от теб, няма да можеш да се отървеш от кучето си, докато се храниш. А това е особено досадно, когато имаш гости, особено такива, които не обичат или се страхуват от кучета.

 

Кучето задължително трябва да си има играчки, за да не дъвче твои вещи като пантофи, топки, обувки, краката на масата и т.н. Когато му давате новата играчка, го похвалете за нея и му покажете колко е интересна, като я държите известно време и му я хвърлите да я гони.

 

Храната и водата са от изключително важно значение за здравето на кучето ти. Водата в купичката му трябва да е винаги прясно, а храната трябва да е разнообразна и да е съобразена с породата и теглото на кучето, като е най-добре да се консултираш и с ветеринарен лекар относно неговото хранене. Избягвай да му даваш кокали, защото може да му заседнат в хранопровода, ако е от породите, които не обичат да дъвчат и имат малко гърло.

 

Преди да си вземеш домашен любимец, седни и помисли дали наистина го искаш и дали ще можеш да се грижиш правилно за него. Кучето наистина е голям ангажимент, който не всеки може да си позволи. Ако нямаш достатъчно време или финансови средства, по-добре отложи взимането на куче за по-нататък или си вземи друг домашен любимец, който не изисква толкова грижи – котка, папагал, риби и т.н.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия