Как вещите ни могат да живеят втори живот

2015-01-21 17:30:00
Как вещите ни могат да живеят втори живот
Снимка: freedigitalphotos.net

Често пъти изхвърляме всякакви вещи, които намираме за ненужни или просто са ни омръзнали. Но има много предмети, които могат да намерят своето предназначение и да се използват отново. Нещо, което не ви трябва, може да послужи на друг. Кои вещи не бива да изхвърляме или можем да купим втора ръка?

 

Книги. Книгите са вечни. Не бива да ги изхвърляте, защото има много хора, готови да ги купят. Ако искате да се отървете от старите книги, попитайте приятелите си дали не ги искат. Друг вариант е да ги продадете. Ще направите едно добро дело ако ги подарите на някоя училищна библиотека или дом за деца.

 

Стари мебели. Мебелите могат да живеят втори живот, особено по-старите. Мебелите, изработени от масивно дърво са много издържливи. Дори да не изглеждат добре, можете да ги освежите с различни лепенки или специално фолио. Старите шкафове можете също да подарите на някого или да използвате по друго предназначение. По-ниските шкафове могат да се използват като маса или столове, когато ви дойдат повече гости и няма места за всички.

 

Дрехи. Старите дрехи могат да се използват отново от други хора. Недейте да хвърляте дрехите, ако вече не ви харесват. Няма смисъл да хвърляте вещи, които влизат в употреба. Можете да си купите дрехи втора употреба, които често пъти са качествени и на много ниски цени. Дори носени, често пъти те изглеждат като нови. Подарете своите стари дрехи, които не носите. Всеки човек има такива дрехи, които просто са ни омръзнали, не ни стават или не ни харесват. Подарете ги на дете в нужда или на приятел/ка.

 

Хартия. Не изхвърляйте непотребната хартия, защото тя може да се рециклира. Спасете дръвче, като рециклирате. В последно време има много тетрадки и пособия, изработени от рециклирана хартия, купувайте от тях, за да подпомогнете опазването на околната среда.

 

Техника. Техниката остарява много бързо и постоянно мислим за нов смартфон, лаптоп или музикален плеър. Но не бива с лекота да изхвърляте старата техника. Потърсете купувач за стария си компютър или го подарете на човек, който няма възможност да се сдобие със свой. Все по-ценна става морално остарялата техника. Един уокмен например, вече е неизползваем, но може да намерите някой, който колекционира такава техника.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия