Пъстрите данио рерио

2015-01-12 16:57:00
Пъстрите данио рерио
Снимка: freedigitalphotos.net

Отглеждането на аквариумни рибки е препоръчвано хоби от много специалисти в сферата на душевната рехабилитация и отпускането на сетивата. Ето защо и малки, и големи се интересуват от акваристика. Една от масово предпочитаните за отглеждане рибки е данио рерио. Заради пъстрите си багри и непретенциозни изисквания в отглеждането, тя е препоръчвана както на начинаещи акваристи, така и на по-опитни любители на водните питомци. Какво е важно да се знае при отглеждането на този вид и какви са особеностите, с които е желателно да се запознаете, ще стане ясно в абзаците по-долу.


Това е много популярна рибка за общ аквариум. Лесна за отглеждане, социална и кротка, тя не притеснява другите обитатели на аквариума. Забележителна e със сребристото си или златисто оцветяване. Покрита е от главата до опашката с ярки синьо-лилави линии. Чрез селекция са създадени разновидности албинос, а също и такива с дълги перки и воални опашки. Естественият вид е доста издръжлив, но останалите са много по-чувствителни. При температура извън диапазона 22 - 25 °С стават податливи на инфекции. Не гледайте воалноопашати или тези с дълги перки заедно с видове, които имат навика да хапят перки. Мъжките са по-тънки от женските.

 


Отглеждане. За отглеждането на danio rerio е необходим аквариум с дължина около 80см и с много свободно място за плуване. Отстрани се залесява добре. Наличието на някакви плуващи растения се приема добре. Това са стадни рибки и трябва да са в група от поне 5-8 екземпляра.

 


Хранителни предпочитания. Тези риби са всеядни. Можете да ги храните както с жива, така и със суха храна. Тази на растителна основа също е удачен вариант. Много лесен за отглеждане и непретенциозен в това отношение вид.


Как се размножават? За да ги развъждате, ви трябва голям, добре залесен аквариум с по-ниско ниво на водата и температура около 25 градуса. Необходима е честа смяна на водата, а също и добра филтрация. Направете така, че за по час-два на ден върху съда да попада директна слънчева светлина. Поставете в аквариума първо женската, а след няколко дни и мъжкия. Чифтът трябва да е подбран предварително, защото обикновено не се чифтосват на случаен принцип. Женската снася около 500 яйца, които разхвърля из растенията. След това трябва да отделите родителите. Малките се излюпват след 2-3 дни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия