Странните коледни традиции по света [част втора]

2014-12-10 12:08:00
Странните коледни традиции по света [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Коледа е един от най-хубавите празници в годината. През целия декември ни радва коледното настроение. Купуваме и подготвяме подаръци, прекарваме повече време със семейството си и се радваме на многото празници, които има през този период от годината. Традициите са неизменна част от Коледа, но понякога не се замисляме, че те са различни във всички краища на света. Сега ще ви разкажем повече за Коледа по света.

 

В Дания съществува елф на име Нисе. Той е много палав и обича да се забавлява. Според датчаните, той живее на таваните на стари къщи и обожава да прави номера. Именно тогава започват коледните празници в Дания, когато непослушният елф започне да прави пакости. В Дания приготвят специална вечеря за Бъдни вечер. Типично ясите за датчаните е оризовият пудинг. В него е скрит вълшебен бадем, а традицията напомня българската питка с пара.

 

В Чехия вярват, че Дядо Коледа идва от небето по златно въже, следван от един ангел и един дявол. Младите чехкини спазват традицията да гадаят бъдещето си. В началото на декември те откъсват черешива клонка и я поставят във вода. Ако тя цъфне до Коледа, поверието гласи, че момичето ще срещне съпруга си през следващата година.

 

В Русия, освен Дядо Мраз и внучка му Снежанка, има и трети персонаж - Бабушка. Тя също раздава подаръци и навестява децата. Смята се, че тя не е последвала Витлеемската звезда, когато Христос се е родил и до днес обикаля по яслите. Бабушка обикаля по домовете, в които има деца, защото мисли, че ще открие Христос. А относно руската трапеза, тя се състои от 12 ястия, като всяко едно символизира един от апостолите.

 

Испанците също почитат Коледа, но децата не получават подаръците си на 25 декември. Всъщност, испанците не вярват в Дядо Коледа. Той е наложен през последните години и е по-комерсиализиран. Испанската традиция е по-различна. При децата идват Тримата влъхви: Гаспар, Балтазар и Мелчор, които носят подаръци на 6 януари. Децата пишат писма на Тримата влъхви и с нетърпение, чакат да получат подаръците си.

 

В Швеция преди зазоряване най-малкото момиче в семейството се облича с бяла рокля и червен колан. Тя слага венец от горящи свещи на главата си. Подобни ществия се организират от църквите. По коледа в Швеция почитаното животно е козелът, защото той раздава подаръците. На Бъдни вечер някой от семейството се маскира като Коледен гном и раздава подаръците.


Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия