Самолетите на бъдещето ще бъдат без прозорци [+ видео]

2014-10-28 16:17:00
Самолетите на бъдещето ще бъдат без прозорци  [+ видео]
Снимка: CPI

Представяш ли си какво би било, ако самолетите бяха като метрото? Тоест без да има никаква гледка от тях. Мислиш си, че е невъзможно? След няколко години това може да бъде нещо съвсем нормално.

 

 

Компания от Великобритания представи проект на самолет без прозорци. Ако той се задвижи и всичко върви по план, самолетът ще направи първия си полет след около 10 години.

 

Понеже би било супер депресиращо без никаква гледка, има решение на този проблем. Прозорците на борда ще бъдат заменени от ултратънки тъч дисплеи, на които ще се прожектират изображение на случващото се навън. Със сигурност обаче ще бъде нужно известно време, за да се привикне с картината наоколо.

 

Проектът не е само маркетингов подход. Според учените 80% от теглото на самолета се дължи на горивото и самия самолет, така че замяната на прозорците с ултратънки екрани би могло да спести доста от разходите на компаниите.

 

„Ако може да се спести тегло, се пести и гориво“, обясняват от центъра по иновации. „А по-малко гориво означава и по-малко емисии от въглероден диоксид в атмосферата“.

 


Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия