Хуго Юнкерс и първият в света изцяло метален самолет

Немският инженер Хуго Юнкерс е  изобретател, професор по термодинамика, авиоконструктор и крупен индустриалец от края на 19-ти и началото на 20-ти  век. Той започнал дейността си като конструктор и производител на битова техника, по-къс

2011-02-03 12:05:01
Хуго Юнкерс  и първият  в света  изцяло метален самолет
Немският инженер Хуго Юнкерс е  изобретател, професор по термодинамика, авиоконструктор и крупен индустриалец от края на 19-ти и началото на 20-ти  век. Той започнал дейността си като конструктор и производител на битова техника, по-късно той се ориентира към авио- и двигателостроенето. Създал е  първия в света самолет, изработен изцяло от метал. Юнкерс   оставя след смъртта си промишлена империя за производство на самолети  и самолетни двигатели.

Хуго Юнкерс е роден на 3 февруари 1859 г. в гр. Рейдт,  Германия. Баща му  е фабрикант, притежаващ земя, фабрика за керемиди и тъкачна фабрика. Юнкерс се представя като много добър ученик и студент, завършва техническо училище в гр. Бармен и техническите университети в Берлин, Карлсруе и Аахен.Още по време на следването си той  привлича вниманието на своите преподаватели. Неговият професор в Аахен го свързва с Вилхелм фон Ехелхойзер, разработващ нов газов двигател, с когото Х. Юнкерс основава на 21 октомври 1882 година в гр. Десау  първата си фирма — „Hugo Junkers — Civil Ingenieur, Dessau“. През 1882 година  той регистрира и първия си патент.  Новооснованото предприятие разработва и произвежда основно отоплителни системи и газови бойлери за бита. Продукцията му има безупречна репутация и се радва на много добър пазар.

През 1883 година Юнкерс е поканен за професор по термодинамика  в университета в Аахен, където преподава до 1912 година.  Там той организира експериментален отдел за разработка и производство на газови и дизелови двигатели, като отделът е изцяло финансиран от фирмата му „Junkers & Co“.

През 1913 г. Х. Юнкерс основава в Магдебург  фирмата Junkers Motorenwerke (Юнкерс Моторенверке) за производство на авиационни двигатели,  а през 1923 г. в гр. Десау — дружеството с ограничена отговорност Junkers Motorenbau GmBH (известо като Jumo). Първият серийно произвеждан двигател е Junkers L 1. Буталните двигатели на фирмата с марките Junkers и Jumo са широко използвани в немската авиационна промишленост, а по-късно с реактивния двигател Jumo 004 летят първите бойни реактивни самолети в света  - изтребителите ME-262 и бомбардировачът AR-234.

През 1908 година  Х. Юнкерс се сближава с проф. Ханс Райснер, имащ интереси в областта на динамичното летене. Райснер е проектирал самолет с аеродинамична схема  „патица“, който е построен във фирмата на Юнкерс Junkers & Co. През 1909 г. двамата започват съвместна работа, а през 1910 г. Х. Юнкерс регистрира първия си патент  в областта на авиацията, представляващ проект за самолет от тип „летящо крило“.

През 1914-1915 г. екипът на Юнкерс проектира и произвежда първия в света самолет, направен изцяло от метал. Това е J 1,   останал в историята с името „Ламариненото магаре“. (Оригинално самолетът е наречен „Желязна птица“ (Eisenfogel), но скептично настроените към новата конструкция авиатори и специалисти го кръщават „Ламариненото магаре“ (Blechesel)).

Първият серийно произвеждан самолет с марката „Юнкерс“ е J 4. Това е разузнавателен самолет, който се явява и първия в света брониран боен самолет, тъй като част от тялото представлява бронирана вана, в която се помещават пилотската кабина и двигателя (подобна конструкция е използвана и от екипа на С. Илюшин при създаването на щурмовака Ил-2 в края на 1930-те години). Първият полет на J 4 е в началото на 1917 г., а самолетът участва в сраженията на Първата световна война.

На 4 май 1918 година пък  прави първият си полет J 10  - първият в света серийно произвеждан изцяло метален моноплан. Това е разузнавателен самолет, но поражението на Германия във войната, налага преустройството на построените машини в пътнически и пощенски самолети.

Под ръководството на проф. Хуго Юнкерс са разработени още много самолети. Сред тях са пътническия Junkers F13,   отбелязал голям търговски успех и изнасян за много държави и чужди авиокомпании; гигантът Junkers G38, най-големият сухопътен самолет за времето си  и Junkers Ju52/3m - самолет, станал известен в целия свят, притежаван от 27 авиокомпании през 1937 г. и гръбнак на транспортната авиация на Луфтвафе през Втората световна война. Последният самолет, разработен под ръководството на Х. Юнкерс е пътническия , за 6 души, Ju 60 през 1932 година.

След идването на власт на  Хитлер  в Германия, професор Юнкерс изпада в немилост. Той не е долюбван от нацистите заради  пацифистките  си  убеждения. Обвиняван е във връзки с левичарски настроени групи и в съюз с комунистите. За последното обвинение голяма роля изиграва и построеният от него авиозавод край Москва. Х. Юнкерс и най-близките му сътрудници постепенно започват да бъдат изтласквани от ръководните места в концерна Юнкерс и да се заменят с верни на режима хора. Самият Х. Юнкерс е подложен на полицейски тормоз и лишен от правото да се среща с колегите и сътрудниците си. Изолиран в имението си,   професор Хуго Юнкерс умира след дълго боледуване на рождения си ден - 3 февруари  1935 година - на 76-годишна възраст.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия