Няколко любопитни факта за животните

2014-10-03 14:16:00
Няколко любопитни факта за животните
Снимка: freedigitalphotos.net

Знаете ли, че кравите мучат с различен акцент в зависимост от региона, от който произхождат? Или че прилепите винаги завиват наляво, излитайки от пещерите? Че зебрата всъщност е бяло-черна, а не черно-бяла; че фламингото може да се храни, единствено ако главата му е наведена надолу; че патешкото крякане не се отразява от ехото и никой никъде не знае защо?! Това са само малка част от милионите удивителни факти за животните на планетата, които доказват колко прекрасен е техният свят и колко присъствието им около нас прави живота на човечеството по-богат и интересен. Какво знаете за животните?

 

Знаете ли, че слонът е единственото животно, което не може да скача? Всъщност вероятно не сте чували, че мозъкът му тежи едва 4-5 килограма, а всяко бебе-слонче се ражда около 100 килограма. И макар слонът да изглежда дебел и бавен, той изминава около 100 километра на ден.

 

 

Каква е първата ви мисъл като чуете думата „прасе“? Повечето хора си мислят, че това е глупаво животно, но грешат. Прасетата изобщо не са толкова глупави, могат да бъдат и домашни любимци. Интересен факт за тях е, че оргазмът на прасето трае около половин час.

 

Знаете ли кога хамелеонът променя цвета си? Всички знаем, че това животинче може да променя окраската си. Но чували ли сте, че той не сменя цвета си, когато е изплашен. Но може да промени окраската си ако е гладен или нещастен.

 

Сова. Знаете ли, че совата има по-добро зрение от това на човека? Тези симпатични животинки виждат по-добре от нас, защото имат по-големи очни ябълки. Недостатъкът е, че когато трябва да погледнат настрани, трябва да извъртят главата си.

 

Знаете ли, че плъховете постоянно дъвчат? Те не го правят, защото са гладни, а по този начин оцеляват. Непрекъснатото дъвчене е с цел да забавят растежа на долните си зъби. Ако не дъвчат постоянно, тези зъби могат да израстат толкова, че да нараняват устата им и дори да ги убият.

 

Скакалецът може да скача на разстояние, което 40 пъти превишава дължината на тялото му, а бълхата - разстояние 130 пъти превишаващо дължината й, това е все едно средно висок човек да скочи 200м

 

Най-пpостия способ да различиш животното вегетаpианец от хищника - при хищника очите са pазположени отпред, за да вижда жеpтвата, а при вегетаpианците от двете страни на главата, за да виждат вpага.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия