Грижи за декоративното зайче

2014-09-10 18:01:00
Грижи за декоративното зайче
Снимка: freedigitalphotos.net

Декоративните зайчета са удачен избор за любителите на пухкави, дребни животинки. Дългоушковците са пословично страхливи и с това печелят симпатии на бъдещите си закрилници. Важно е да се отбележат някои особености около отглеждането на тези пухкави питомци, за да бъдат здрави, весели и игриви, а вие – в лицето на техните стопани – щастливи от доброто настроение на любимците си. За храната, болестите и привичките на зайчетата, четете по-долу.

 

Декоративното зайче ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел. Клетката трябва да е просторна, с място за хранилка, поилка и тоалетна. Можете да пуснете зайчето на разходка - в коридора или из хола, но внимавайте с вратите или да не го настъпите. Много деца прекарват часове в гоненица с любимото си зайче. То се научава да тичат след стопанина си или да прави осморки между краката му, което е забавно за всички.

 

 

Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър и др.

 

През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “капкомер”, защото откритите купички лесно се обръщат при което хем влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, хем зайчето остава жадно.

 

Добрата хигиена на заешката къща, както и на самото зайче е водещ фактор за правилното му развитие, комфорт и предпазване от болести. Постелята в клетката (талаш или силиконови перли) трябва да е суха и чиста, както и лапите и козината на зайчето. Всяка вечер то само ще си чисти лапите и ушите. Ако му помагаме с малко сух шампоан и гребен ефекта ще е по-добър, а контакта ни с него по-пълноценен. Четките за разресване отстраняват заплетените косми и задържаните боклучета и по този начин козината е подредена и с блясък. Приучете зайчето от малко към тези процедури за да не го плашат когато порасне. Като профилактика по отношение на заболявания се изисква зайчето да бъде обезпаразитявано поне по веднъж на 3 месеца, а ваксина да се поставя на всеки 6 месеца. Трябва да се следи състоянието на ноктите и зъбите – дали са с нормална дължина и цвят.

 

Декоративният заек е нежно животно, но отглеждането му не е нито трудно нито сложно. Като дребен гризач обаче, повечето заболявания при него протичат бързо и са трудно лечими. Затова и профилактиката е толкова важна. Наблюдавайте декоративното си зайче ежедневно и при всеки симптом лош апетит, жажда, общо състояние, козина и т.н. се консултирайте със специалист.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия