За какво завиждат мъжете и жените

2014-09-25 11:40:00
За какво завиждат мъжете и жените
Снимка: thinkstockphotos.com

Какво представлява завистта?

 

Това е емоция, която изразява вътрешна злоба, предизвикана от успехите, радостта и/или благополучието на други хора. Завистта е свързана с желанието да имаш това, което имат другите или да искаш те да го загубят. Тя може да бъде агресивна или пасивна. Интересен е фактът, че завистта е тясно свързана с чувството на ревност и е един от седемте смъртни гряха в Християнството.

 

 

За съжаление, в днешно време завистта е навсякъде – в училище, в работата, дори по улицата сред непознати.

 

За какво си завиждат хората?

 

Наскоро направено проучване показва, че хората завиждат на поне трима свои приятели, пише в. „Daily Express“.

 

33% от участниците в анкетата от мъжки пол изпитват завист към по-високите заплати на своите приятели и познати. Почти същият процент от жените завиждат на приятелките си, които са си прекарали по-добре по време на почивката.

 

Интересно, но се оказва, че завистта към приятелите не е нещо лошо и може да действа мотивиращо на хората. 66% от анкетираните споделят, че тя ги е стимулирала към положителни промени. 20% от мъжете и жените са успели по този начин да се справят с излишните килограми. Те са се стимулирали да отслабнат, защото са завиждали на своите слаби и добре изглеждащи приятели.

 

50% от представителките на нежния пол признават, че копират модния стил на близките си, а 33% от мъжете често използват шегите на своите приятели.

 

Завистта може да помогне на човек да работи усърдно и да си намери хубава работа. Една от участничките в анкетата споделила, че е намерила мечтаното работно място, след като видяла професионалните успехи, които жъне нейна близка приятелка.

 

"Чуждите постижения могат да ни насочат към това как да променим към по-добро собствения си живот. Въпреки че завистта обикновено издава несигурност, винаги можем да използваме това привидно негативно чувство, за да предприемем позитивни действия", твърдят психолозите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия