История на дантелата

2014-10-16 13:30:00
История на дантелата
Снимка: freedigitalphotos.net

Фактът, че дантелата придобива популярност точно в периода на Ренесанса не е изненадващ, когато знаем, че това е периодът, през който в изкуството престава да преобладава тежкият средновековен колорит. Красотата на ефирната романтика и белотата в новите текстилни форми завладява жените и мъжете, които купуват скъпоценните ръкоделия на трудолюбивите дантелиерки от района на Антверпен в Белгия, град, известен и с диамантите си.

 

Като символ на благородство и елегантност, дантелата в периода на Ренесанса е била задължителен детайл в дрехите на висшата класа, но в строги геометрични форми и едва през  Барока настъпва пълна свобода във формите.

 

 

Дантелата открай време се изработва от памук, коприна, лен или вълна, чрез плетене на две  куки, плетене на една кука и шиене, а нейните мотиви се променят в зависимост от модата. Например в Испания и Италия през XVII век дантелата е разкошна и тежка, докато във Франция  доминира тънкият, подобен на паяжина вид.

 

Забраната за долно бельо. Не навсякъде обичат дантелата. Понякога тя се смята за провокативен  материал, като например в Казахстан, където през 2011г. влиза в сила забрана за носенето на  дантелено долно бельо. Как се контролира изпълнението на тази мярка на практика не знае  никой, но се знае, че тази година седем жени в град Алмати са протестирали срещу забраната.

 

Според репортаж на местните медии демонстрантки са били арестувани по време на протестите с  обвинението, че са нарушили обществения морал (те са носили дантелени бикини вместо  транспаранти), но след заплащане на глобата са пуснати на свобода. Всъщност по уличните сергии на Казахстан все още се продават дантелени бикини.

 

Съществуват много видове дантели, но основните методи за тяхното производство са два – ръчно  и машинно. Познавачите на дантелата различават „алансонска" (по Алансон във Франция),  „неаполитанска", „флорентинска", „сенгалска" (имитация на венецианската дантела), „алое" (от  нишки на алое), „кроше" (създаването на орнаменти чрез изваждането на една нишка).

 

Днес са регистрирани 108 различни вида дантела, така че почти всяка страна има своя собствена  разновидност, а традиционното й производство от 2006г. е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като паметник на нематериалната култура.

 

Някога с изработването на дантела са се занимавали само жените и девойките и то през зимните  месеци, когато не е имало земеделска работа. Умението да се изработва дантела се е предавало  от поколение на поколение, а през историята мнозина са произвеждали дантели и бяла бродерия  като основна дейност. Трудолюбивите дантелиерки са създавали дантели за нуждите на  народните носии, за чеиза на девойките и сватбеното облекло, а понякога са ги продавали или  разменяли за други изделия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия