Google Street View и под вода

2014-09-05 18:45:00
Google Street View и под вода
Снимка: wordlesstech.com

Google е една от технологичните компании, които са пример за креативизъм и истинска фабрика за иновации. Компанията притежава множество проекти, всеки един, от които изключително интересен, иновативен и полезен. Общото между всички тях е, че са провокирани от определен доста нашумял или пък широко разпространен проблем, за които компанията предлага технологично решение.

 

 

Едва ли има някой, които не е чувал за project Tango, който ще спомогне на много слепи хора да се ориентират далеч по-добре и в самите сгради, не само на улицата. Или пък за това как Google отново ни показваха, че фантазиите ни могат да станат реалност, ако компания от ранга им се захване с реализацията им. Доказателство за това е невероятният им проект за безпилотни автомобили. Идеята е повече от креативна и иновативна и би спомогнала за решаването на множество проблеми в обществото ни.

 

Това, на което обаче ще обърнем внимание днес е едно своеобразно на един по-ранен проект на компанията — Google Street View. Той е познат на мнозина от нас и не малко се ползват от него всекидневно. Намирането на даден адрес никога не е било по-лесно, тъй като благодарение на Google Street View не само виждаме разположението му на картата, но и получава реална панорамна снимка на мястото, така че да не го объркаме.

 

Едва ли има нужда да изброяваме множеството ползи от проекта на компанията, затова директно пристъпваме към новината, а именно, че проекта се разширява и освен пътищата ще покори и моретата и океаните. Любопитните пътешественици и почитателите на морските дълбини вече няма нужда да напускат удобните си кресла, за да се полюбуват на красотите на океанското дъно.

 

Всичко това е възможно благодарение на група изследователи от Кейтлин Сийвю Сърви (Catlin Seaview Survey), които чрез фотоапарат с формата на топка, който заснема 360-градусовите панорами са фотографирали кораловите рифове и други подводни забележителности из целия свят.

 

До този момент проектът е събрал повече от 400 000 снимки от Големия бариерен риф, Хавай, Филипините, морския резерват Флорида Кийс и Галапагос. Чрез него изследователите искат не само да предоставят на милиони потребители шанса да се докоснат до невероятно красивите морски дълбини, но и да спомогнат повече хора да разберат за необходимостта от опазване на подводния свят.

 

Друг плюс е, че снимките ще помогнат на учените да регистрират промени в крехките екосистеми и да обясняват по-достъпно на широката публика какви са усилията за съхраняването им. Ако искате да се разходите под водата и да видите невероятните морски гледки, може да го направите тук

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия