За да бъдеш щастлив, трябва да имаш датски ген

2014-08-03 11:02:00
За да бъдеш щастлив, трябва да имаш датски ген
Снимка: freeimages.com

Всеки един от нас силно желае и се стреми да бъде щастлив. До голяма степен именно щастието е нашата движеща сила и смисъл в живота ни, тъй като, за да сме щастливи, трябва да притежаваме всички останали важни неща за човека като здраве, любов, успех и т.н. Как обаче да бъдем щастливи и всъщност нашите усилия играят ли въобще някаква роля?

 

 

Според английските учени, отговора на този въпрос е по-скоро не. Те твърдят и силно вярват, че щастието не зависи от нашите усилия и няма значение колко се стараем, за да достигнем до него. Без значение е и заобикалящата ни среда, която до преди няколко години се смяташе за един от най-важните фактори за воденето на щастлив живот.

 

Въпросните учени твърдят, че, това до колко ще бъдеш щастлив всъщност се дължи преди всичко на генетиката, като последното им откритие всъщност е, че съществува точно определен ген, от който зависи дали ще бъдем щастливи. Повечето им колеги обаче остават скептични, тъй като до това заключение се е стигнало в резултат на статистика, а както много от нас знаят статистиката далеч не е основание да се твърди дадено нещо, тъй като не е особено обективна.

 

Основният аргумент на английските учени, чрез който защитават тезата си са жителите на Дания, които през изминалата година оглавиха класацията за най-щастлива нация в ООН. От направеното тогава изследване се установи, че цели 76,9 процента от датчаните са доволни от живота си и се чувстват наистина щастливи.

 

Учените добавят още, че датчаните имат ген, който силно влияе за нивата на серотонина в мозъка, от което на практика зависи колко добро ще бъде настроението ни. Изследване показва още, че сравнение с останалите народи датчаните много по-рядко са носители на антипода на този ген, който се свързва с лошото настроение, неудовлетворението от живота и който на практика ни кара да бъдем нещастни.

 

Според д-р Еудженио Прото, който е чат от екипа направил заключението за гена на щастието, тази статистика недвусмислено показва и доказва съществуването на въпросния ген и като допълнение изтъква, че колкото по-близко генетично до датчаните са другите нации, то толкова по-щастливи са те, което за пореден път доказва теорията им.

 

За финал в изследването се споменава още, че "благосъстоянието, икономическото развитие на държавата, географското й разположение нямат толкова голямо влияние върху щастието на хората, колкото близостта им до "датската ДНК".

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия