Как да се справим със стреса в домашни условия

2014-08-01 18:30:00
Как да се справим със стреса в домашни условия
Снимка: Dreamstime

В днешно време всеки живее в трудно и натоварено ежедневие. Хората стават все по-изнервени, проблемите, които имаме не са малко, а напрежението си казва думата. Това важи и за тийнейджърите, които са много по-чувствителни, заради бушуващите хормони, в сравнение с един възрастен човек. Сега ще ви дадем няколко идеи как да намалите стреса, когато сте у дома.

 

Помирисвайте парфюма си. Ароматерапията е изпитано от древността целебно средство. Добре е да знаете кое ухание ще би помогне да се разтоварите от напрежението, когато си избирате нов парфюм. Ето някои насоки: мирисът на тубероза намалява стреса и повдига настроението, а нотките на сандалово дърво отпускат и прогонват нервното натоварване. Сложете си няколко капки и вдъхнете от обгърналия ви антистрес ароматен облак.

 

Плюшено мече. Не е наивно - учените са доказали, че галенето на симпатична пухкава играчка,  пълна с малки топченца от полистирол, е не само упражнение за ръката при бебетата, но и сваля стреса при големите хора. Приятните спомени за гушкането на плюшеното приятелче ще би отморят и успокоят. Можете да вземете „назаем" и играчка от по-малките ви братя или сестри. Не се притеснявайте да извадите от шкафа старото пухкаво мече, което ви е жал да изхвърлите.

 

 

Излейте агресията си върху боксова круша. Изпитан метод, но за домашна употреба. Ако изберете и модел със звуков ефект, боксирането ще ви разтовари мигновено и ще повиши настроението ви. Потърсете в интернет магазините, където се предлагат минибоксови круши, има дори детски.

 

Внимателно с прахосмукачката. Доказано е, че това е един от най-дразнещите шумове, заедно с всички други домакински електроуреди като миксера. Ако в последно време сте подложени на стрес, не включвайте прахосмукачката и не създавайте допълнително изнервящ шум около себе си. Постарайте се да слушате спокойна музика, да водите разговор тихо.

 

Магията на огъня. Огънят създава огромен уют. Освен това навява спомени за село, за топлота и домашно спокойствие. Разбира се, малко хора могат да си позволят камина вкъщи. Ако сте от тях, може просто да си запалите свещи. Най-добре вземете ароматни, наредете ги навсякъде из стаята си. Изберете аромат на лавандула, защото той доказано успокоява. По този начин освен уюта на огъня, ще приложите и свойствата на ароматерапията.

 

Направете си курабийки. Може да ви звучи странно и нелепо, но печенето на бисквитки и други сладкиши успокоява. Това е така, защото се разсейваме от другите мисли и творим нещо. Когато творението ни се получи, сме щастливи. Не бива да пропускаме и фактът, че няма човек, който да не обича домашни сладкиши.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия