Маламутът - питомният вълк

2014-07-16 19:31:00
Маламутът - питомният вълк
Снимка: freedigitalphotos.net

Величественият облик на аляския маламут няма да остави никого равнодушен. Това голямо, приличащо на вълк куче много напомня на плюшена играчка, но е далеч по-силно и жизнено, отколкото изглежда. Аляският маламут е дружелюбно куче и обича да бъде в центъра на вниманието. Тези добри вълци винаги са готови да откликнат на поканата за игра и могат сами да позабавляват стопанина си със своите щуротии.

 

Кучетата от тази порода са ориентирани към живот в стадото, затова най-добре се чувстват в семейно обкръжение, а не оставени сами на двора. Аляските маламути са прекалено умни кучета, но могат да бъдат и много упорити, ако занятията им омръзнат. Питомецът ви може да се заинати при многократно повторение на една и съща команда. Маламутите с лекота се обучават на нови навици и с радост изпълняват командата на стопанина веднъж или два пъти, но скоро процесът на обучение им доскучава.

 

 

Силният характер на аляските маламути ги „задължава” да доминират над другите кучета и затова могат да бъдат агресивни към сродниците си. Стопанинът трябва колкото може по-рано да въведе палето в кучешкото общество, като по този начин ще пресече всякакви опити на питомеца си да „въведе ред".

 

Представителите на породата са с добре развито подкосмие. Линее два пъти в годината, затова и трябва често да се разресват. Ако кучето се отглежда при много топъл климат, може да се скубе по малко през цялата година. Тези животни са чистоплътни като котки и почти не миришат, затова може да се къпят рядко 1-2 пъти в годината.

 

Внушителните размери на четириногото може да ви заблудят, че е доста трудно за изхранване, но това не е така. Те ядат доста по-малко от представителите на другите породи със същите размери и тегло. Маламутите имат силна хранителна мотивация и това може да се използва при обучението им, но не трябва да им се позволява да ядат колкото им се иска, защото, макар да има нужда от малко храна, кучето не спира, докато не изяде всичко, и може да получи преплитане на червата. Страстта им към яденето е толкова силна, че любимецът ви не би се спрял даже и пред кражба - не трябва да оставяте продукти на масата.

 

Този вид маламут е склонен към доминиране. Важно е възможно най-рано да му се покаже, че мястото на водач на глутницата е вече заето и е безполезно да се домогва до него. Тогава кучето ще уважава стопанина си и обучението му на послушание ще бъде доста по-лесно. Към дресировката на маламута стопанинът трябва да подхожда творчески. Тези умни кучета прекрасно се вместват в обстановката. Те може да изпълняват всяка команда на тренировъчната площадка и въобще да не слушат вкъщи. Главното е да продължите занятията и постоянно да показвате на упорития си питомец, че водачът на глутницата е стопанинът.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Това кръстоска между мамут и вълк ли трябва да е ? Не го вярвам, мамутите имат по един партньор за цял живот.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия