Особености на папагалите [част първа]

2014-06-20 17:37:00
Особености на папагалите [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако искаш домашен любимец, но котките и кучетата не са ти по вкуса и искаш по-екзотично и нетипично животно, вероятно вниманието ти би се спряло на папагалите. Още от времената на Великите географски открития и морските пирати, папагалите са били предпочитани любимци. Дори в дълбока древност, тези богато обагрени птици са били скъпи подаръци от владетелите на екзотични земи към царете и кралете на народи, обитаващи по-неблагоприятен климат.

 

Ти също можеш да се почувстваш царствено като си направиш подобен подарък, но има важни стъпки, които трябва да съобразиш, преди закупуването на разноцветен папагал. Някои от тях ще ти изложим веднага.

 

Папагалите са много социални и имат нужда от ежедневни контакти със стопаните си. Някои видове изискват повече контакти с техните стопани отколкото други. Какаду, лори и жако изискват огромно внимание всеки ден. Амазони, ара, вълнисти папагали, конюри, малките африкански видове папагали и корелите също се нуждаят (макар и в по-малка степен) от ежедневно внимание от страна на стопаните им за поддържане на душевния им тонус и за социализиране.

 

 

Да отглеждаш папагал може да струва скъпо. Първоначалните разходи включват закупуването на самата птица, голяма клетка, и първи преглед от квалифициран ветеринарен лекар. Необходимите разходи впоследствие са за храна, МНОГО играчки, рутинни прегледи, подрязване на крила (евентуално, но далеч не задължително!!!), нокти, клюн и понякога спешна помощ от ветеринарен лекар. Медицината за птици е много специализирана. Доколкото знам, в България има съвсем малък брой специалисти в тази област (аз не познавам такива, за жалост). Нормално, тестовете, процедурите и лечението на папагалите е свързано с големи разходи. Освен това, за птиците е характерно да проявят симптоми на заболяване едва когато болестта е в доста напреднал стадий (освен, ако не протича остро). В резултат на това, започването на лечение на такъв етап често има характер на "спешна помощ" и поради това е по-скъпо.

 

Шумът и врявата съпътстват всички папагали. Папагалите живеят в ята по много на брой. В дивата природа те поддържат контакт помежду си, при липса на пряка видимост между тях, посредством звуците, които издават. Птицата ви ще ви приеме като член на своето ято и поради това ще иска да "държи връзка" с вас посредством такива звуци. При изгрев папагалите зоват ятото за да започнат деня. При залез, папагалите зоват ятото за да се ориентират към кацане за сън. Това са нормални звуци за папагалите и стопаните не бива да се ядосват и да ограничават птиците в такива моменти.

 

Способността да говорят не е присъща на всички папагали. Въпреки че почти всички папагали имат способността да научават човешки говор, не всеки индивид има желание да проговори. Някои от най-добрите бъбривци са папагалите жако, вълнистите папагалчета, жълточелата амазона и двойно жълточелата амазона, но дори за тези видове няма никаква гаранция в това отношение.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ameli
преди 9 години

Отглеждането им не е по-скъпо от едно куче или котка, например. Ако са си двечки не е нужно да им обръщате толкова голямо внимание, но всяко едно животно си го изисква в една или друга степен. И да, непрестанното им бърборене може би е най-големия минус, но пък това носи енергия и положителен заряд на целия дом :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия