Какво трябва да знаят момичетата за футбола ?

2014-06-13 12:00:00
Какво трябва да знаят момичетата за футбола ?
Снимка: hdwalldownloads.com

Ето, че Световното първенство по футбол бе официално открито, а това на практика означава, че следващият месец ще бъдем буквално залети от футбол и футболни страсти. Осъзнаваме, че повечето момичета не си падат особено много по любимата на силния пол игра, но въпреки това ще бъдат принудени да изгледат не един мач.

 

 

Ако искат да усетят поне малко удоволствие от играта, далеч не пренебрегваме външния вид на футболистите, но все пак и самата игра има своя чар, то е хубаво да знаят няколко основни неща за правилата. Тези знания ще им помогнат да не изнервят половинката си със своите постоянни и често много досадни въпроси. Ето няколко разяснения за дамите, които не са се сблъсквали с футбола до сега:

 

Защо се дават картоните?

 

Започваме с едни от най-основните неща, а именно картоните. Както може би ви е известно има жълти и червен картон и показването му зависи от това до колко голямо е нарушението. Жълтият картон е за предупреждение и се дава при всяко умишлено или грубо нарушение. При натрупване на два жълти, играчът се наказва с червен картон, което означава, че трябва да напусне двубоя, без да може да бъде заменен от друг — съответно неговият отбор продължава срещата с играч по-малко. Директен червен картон се дава при много грубо нарушение, такова е например застрашаването на здравето на играча или когато последният защитник спре голова атака на противниковия отбор с непозволени действия.

 

Засадата и що за животно е тя?

 

Може би най-често задавания въпрос от страна на момичетата е по отношение на засада. Тя най-трудно бива забелязана от тях и им се струва странно да санкционират отбора заради нея. Засада се отсъжда, когато противников футболист се намира зад последния защитник в отбрана в момента на подаването. Какво е фаул? Фаулът е нарушение, което може да се извърши във всяка част на терена (с изключение в двете наказателни полета). Фаул се отсъжда при положение, че са нарушени футболните правила от даден състезател, чрез умишлено блъскане, удряне, препречване, задържане и други видове нередности.

 

Защо се дава дузпа?

 

Най-лесният начин, по който можем да обясним защо се дава дузпа е като просто кажем, че това е фаул, извършен в наказателното поле. Дузпата се дава по преценка на съдията и сред най-честите причини за реализирането и са нарушения от типа: игра с ръка, задържане, спъване и всичко останало, което може да бъде тълкувано като груба и неспортсменска проява.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия