Немци съживиха ухото на Ван Гог

2014-06-30 20:01:00
Немци съживиха ухото на Ван Гог
Снимка: veooz.com

Винсент Вилем ван Гог е холандски художник, смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. През последните 10 години от своя живот развива цялата си художническа дейност — автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Заболява от психична болест и извършва самоубийство през 1890 г., когато е едва на 37 години. Не е особено известен приживе, но посмъртно славата му се разнася, най-вече, след като на 17 март 1901 г. в Париж, Франция са изложени 71 от неговите произведения.

 

 

Две са нещата, с който той е популярен на повечето от нас. Първото е невероятната му картина "Слънчогледите", която може би всеки един от нас е виждал, макар и да не го знае. Второто пък е историята за ухото на Ван Гог, което според не малко литературни източници е напълно отрязано, макар това да е силно съмнително.

 

И докато картината му и до днес може да бъде видяна, то за ухото до скоро само се говореше. До скоро, защото вече всеки един от нас може да види съвсем истинското и живо ухо, което е с ДНК на твореца. Това е така, благодарение на арт инсталацията на Димут Щрийбе, германска художничка, която успява да се сдобие с ДНК от Луи ван Гог, праправнук на брата на великия художник.

 

След като екипа от учени, заедно с твореца се сдобили с необходимото ДНК, с помощта на 3D принтер успели да оформят клетките така, че да изобразяват формата на ушната мида на ухото на художника.

 

"Използвам науката като вид четка, подобно на начина, по който Винсент използвал боите", коментира Щребе.

 

Инсталацията е странна форма на колаборация между изкуство и наука, тъй като самото ухо на практика е живо и се съхранява в куфарче, съдържащо необходимата система от апарати, която да го поддържа живо поне още една година.

 

Работата по проекта продължава, тъй като твореца сега се опитва да се сдобие с още генетичен материал, който този път да бъде от жена роднина на велия художник. Тя необходима, за да добави митохондриално ДНК, което се предава по майчина линия. То ще бъде използвано за бъдещи инсталации.

 

До 6 юли обаче, ако имате път към Германия, ще може да се насладите на изкуството на Щребе, който се надява и иска догодина инсталацията му да отскочи и до Ню Йорк, макар ние да се съмняваме, че тя ще оживее до тогава.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия