Днес е Световният ден на бургера!

2014-05-28 11:19:00
Днес е Световният ден на бургера!
Снимка: thinkstockphotos.com

Въпреки че бургерът не е никак здравословна храна, това не пречи да му се отдели един ден в годината, който да е негов празник. Днес, 28 май, е Световният ден на бургера, които хиляди честват с подобаващо количество храна.

 

Бургерите, които са сред любимите храни на голяма част от жителите на Америка, а и на доста хора по света, за пръв път са се появили в германския град Хамбург. Германците, които емигрирали в Щатите, смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Първоначално наричали сандвича „хамбурска пържола“, но след това сменили името й на „хамбургер“.

 

 

От появата си през 1880 година до ден-днешен хамбургерите се приготвят и сервират по най-различни начини. Често те се приспособяват към вкуса на страната, където се правят.

 

Вижте няколко интересни факта за бургерите:

 

Най-големият е приготвен и изяден през 1982 година от близо 10 000 души.

 

Най-скъпият бургер е на стойност 10 000 щатски долара. Парите от продажбата му са отишли за благотворителност. Бургерът е бил приготвен за годишнината на USocial.net и е съдържал специален сорт говеждо месо, трюфели и е бил покрит с 24-каратова позлата.

 

Статистиката показва, че средно жителите на Америка изяждат по три бургера седмично, което прави около 14 000 000 000 бургера годишно. Това количество е напълно достатъчно, за да се обиколи Земята цели 32 пъти.

 

Къде се поръчват най-много бургери?


 

Наскоро направено проучване показва, че най-много хамбургери хората поръчват в Бангладеш, Унгария, Индонезия, Сенегал, Гана и Тайланд.

 

Българите също редовно си хапват хамбургери, но като цяло те предпочитат да задоволят глада си китайска храна или пица.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия