Как да се преборим със завистта?

2014-06-08 13:33:00
Как да се преборим със завистта?
Снимка: freedigitalphotos.net

Случвало ли ви се е да се усещате, че завиждате? Ако ваша приятелка или позната има нещо, което вие отдавна мечтаете да получите, но все не става или пък на хората около вас им върви много в любовта, а вие все още нямате гадже? Жените са доста по-склонни да завиждат, отколкото мъжете. Мъжете могат да проявяват приятелски чувства много по-лесно, докато жените почти винаги имат странични помисли и дори да демонстрират приятелски чувства, това понякога е само привидно.

 

Това, което не бива да забравяте е, че завистта няма да ви донесе нищо. Ако искате ново гадже, красиво като на приятелката ви или искате да имате куп тоалети, които няма как да си позволите и се дразните на съученичките си, които се обличат със скъпи дрехи, то това няма да ви донесе нищо. Завистта в такъв случай може само да ви пречи. За да се преборите с това неприятно чувство, ще ви дадем няколко съвета.

 

Не позволявайте на завистта да се превърне в зло. Има някои жени, които стават болни на тази тема. Това е много страшно, защото те се вманиачават. Започват да изпитват истинска омраза към човека, който има това, което те нямат. Затова трябва да мислите не какво нямате, а какво имате. Ако виждате ваша приятелка много щастлива с ново гадже, което я обича и се грижи за нея, а вие сте сама, не бива да мразите приятелката си. Опитайте да насочите мисълта си в друга посока. Помислете си, че вероятно и тя няма всичко, за което мечтае и макар да е щастлива в любовта, може нещо друго в живота ѝ да куца.

 

 

Освен това, трябва да мислите защо вие не можете да си намерите свестен приятел, а вашата позната е намерила мечтаното момче. Помислете си къде е причината и дали не трябва да промените нещо в себе си, защото може би не сте толкова перфектна, за колкото се имате.

 

Къде допускате грешка? Ваша приятелка ви се хвали, че ще заминава да учи в чужбина, а вие колкото и да искате, не можете да си го позволите. Няма смисъл да правите злобни подмятания и да критикувате образованието в чужбина без причина или страната, която е избрала приятелката ви. По-добре е да отидете и да я поздравите за успеха, който е постигнала и да ѝ пожелаете късмет в новото начинание.

 

Опитайте се да се усъвършенствате вместо да завиждате. Опитайте се да се развивате, а не да дълбаете на едно място и да се чудите защо на вас никога не ви върви, а хората около вас са толкова щастливи. Потърсете причината в себе си и се опитайте да я отстраните. Освен това, превърнете завистта в желание за прогрес. Ако се ядосвате, че вашата приятелка заминава в чужбина, а вие не, защо не научите по-добре чужд език или не се постараете да влезете да учите това, което искате, дори и тук? 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия