Какво не знаете за бекона?

2014-05-21 13:01:00
Какво не знаете за бекона?
Снимка: freedigitalphotos.net

Беконът е любима храна на много хора. Той може да се приготвя по много начини, а това го прави още по-апетитен за закуска, обяд или вечеря. Проблемът с бекона е, че е много калоричен и някои хора го избягват заради това. Други смятат, че той може да повиши холестерола в организма. Сега ще ви запознаем по-добре с този вкусен продукт и ще ви посочим няколко любопитни факта, свързани с него.

 

Кое има повече калории: 4 ивици бекон или две бъркани яйца? Навярно си мислите, че беконът съдържа повече калории от яйцата. Оказва се, че това не е вярно. 4 средни резена бекон имат 168 калории. Две големи бъркани яйца имат 185 калории. Но това не означава, че можете да си хапвате колкото си искате бекон. Той е пълен със сол и наситени мазнини. Четири резена бекон съдържат приблизително половината от дневната доза сол, необходима на здрав човек.

 

Бекон или наденички предпочитат да хапват вкъщи повечето хора? Ако обичате повече бекон, ще се учудите, че хората вкъщи хапват повече наденици. Според изследване, направено в САЩ, 19,8% от американците си купуват наденички за вкъщи, а беконът е предпочитан за 18,1% от тях. Шунката е най-популярният продукт, произвеждан от свинско месо и е любим на 31% от американците. Разбира се, първенец по приятна миризма е беконът.

 

 

Бяло или червено месо е свинското? Свинското спада към червените меса, макар че то изсветлява, когато се готви. Това, което оказва влияние на цвета са протеините. Свинското съдържа много повече протеин, наречен миоглобин, в сравнение с пилешкото и рибата. Именно миоглобинът влияе на цвета на месото.

 

Беконът може да причини мигрена. Може да ви звучи странно, но се оказва, че храни като бекон, салами, люти чушки и силно подправени месни продукти имат високо съдържание на нитрати. Те могат да отключат мигрената при някои хора. Тези храни могат да разширят кръвоносните съдове, а това да е причина за главоболие. Ако забележите, че беконът влияе на мигрената ви, ограничете го за около седмица и наблюдавайте дали имате главоболие.

 

Обожавате миризмата на бекона? Оказва се, че много хора по света обичат бекон и някои производители се възползват от това. На пазара се намират продукти с аромат на бекон като гланц за устни, сапун, дори парфюм. Създадена е дори паста за зъби с такъв аромат, но дали тя освежава дъха можем само да се съмняваме.

 

А знаете ли от кога се консумира бекон по света? Колкото и да не ви се вярва, беконът се е произвеждал още около 7000 г. пр. Хр. Прасета са се отглеждали още по това време в Средния изток. Някои историци твърдят, че бекон се е правил и по това време, а други, че дори е бил любима храна на римляните и гърците. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия