Умения и опит, които се добиват извън училище

2014-05-11 15:30:00
Умения и опит, които се добиват извън училище
Снимка: freedigitalphotos.net

Училището е място, което предизвиква смесени емоции. В един момент може много да се радватена приятелите си, на някои преподаватели, а в следващия момент да мразите ранното ставане и досадните домашни. За съжаление, училището не може да ни научи на всичко, което ни трябва в живота. Сега ще ви посочим някои неща, на които училището няма да ви научи.

 

Уважение към тези, които заслужават. В училище могат да ви научат да уважавате преподавателите си и да имате респект от тях. Но когато израствате и опознавате хората, разбирате, че уважението не се дава просто така, а трябва да се заслужи. В училище ни учат, че винаги по-големите трябва да се уважават, но животът ни показва, че това не е точно така на практика.

 

Да си истински приятел. В училище ни учат на някои общочовешки ценности, разискват се теми като добротата и честта, но често пъти само повърхностно. Училището няма да ни научи да сме истински приятели, нито пък как да комуникираме с най-близките ти хора. Важно е да можете да изслушвате приятелите си, да сте винаги насреща и да помагате на близките си, когато имат нужда от вас.

 

Какво е любов? В училище се учи поезия, учат се различни произведения, които разискват любовта, но така и не получаваме особено ясен отговор какво е това чувство. Трябва сами да го откриете и да го изживеете. Отдайте се на чувствата и оценявайте любовта, защото тя е най-важното чувство, което човек изпитва.

 

Увереност. В училище сме свикнали най-вече да търпим критика, понякога заслужена, друг път не толкова. Критиката може да бъде и градивна, но зависи как е поднесена. Много е лесно да се демотивира един младеж. В училище не ни учат да сме уверени в себе си, а по-скоро обратното, заради неправилната критика.

 

 

Индивидуалност. На това също няма да ви научат в училище. Без значение дали носите униформа или не, в повечето случаи „различните" са пресирани в училище и не са на почит. За съжаление е много лесно човек да изгуби своето въображение и да се слее с околните.

 

Критическо мислене. Понякога училището много потъпква инстинктите ни да имаме критическо мислене. Чудесно е ако си задавате въпроси като „защо" и „как", но често пъти това не е оценено. За съжаление ни карат да научаваме готови неща, които ни стават като шаблон и забравяме за нашето мнение, за нашата интерпретация и за личната ни оценка.

 

Работа в екип. Свикнали сме да ходим на училище, да ни дават домашни, които после сами си правим вкъщи. Оценяването е самостоятелно и работата в екип остава на заден план. За съжаление, училището рядко ни дава възможност да се учим да работим в екип. Това може да ни бъде много полезно, особено когато започнем работа, защото така ще ни е по-лесно да се присъединим към екипа и да се чувстваме добре сред останалите колеги.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kon3113
преди 9 години

"ЕТ Арто" е много добра фирма за езиково обучение и преводи. Много съм доволен от нея.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия