Гривна, показва на какво замърсяване сме подложени

2014-04-13 11:00:00
Гривна, показва на какво замърсяване сме подложени
Снимка: koin.com

В последните няколко години технологиите претърпяха такова голямо развитие, че преобърнаха живота ни. Днес сме обречени без и с всеки следващ ден зависимостта ни към технологичните изобретения расте главоломно. Всичко това е оправдано от факта, че технологиите наистина правят живота ни с пъти по-лесен, а някой дори ни карат да се замислим за значими теми, като например опазването на околната среда.

 

 

Такъв е примерът с новата гривна, която измерва количествено и качествено какви замърсители приемате от околната среда. На външен вид аксесоарът прилича на обикновена силиконова гривна, подобна на хилядите рекламни такива. Материалът обаче е модифициран така, че да абсорбира химикали от въздуха и водата около човек, както и направо от неговата кожа.

 

Силиконовото устройство засича повече от 1000 химикала и дава информация за замърсяването, на което сме изложени във всекидневието. Направено е проучване, което обхванало 30 доброволеца. Всички те носили гривната с рамките на месец, за да може да се установи, които са най-честите причини за замърсяването.

 

Изследването показало, че най-голяма вреда оказват продукти за лична хигиена като дезодоранти и парфюми. След тях се нареждат пестицидите, следвани от кофеина и никотина, а в края на списъка с най-честите замърсители са химикалите от обезпаразитяващи спрейове за животни.

 

"Важно е да разберем как околната среда засяга хората и първото нещо в тази посока е да открием на какво сме изложени постоянно" — споделя Ким Андерсън, професор от Щатския университет на Орегон и ръководител на проучването.

 

Според екипа, създал гривната, тя може да се превърне в безценна мотивация на милиони хора по света да ограничат вредата, която нанасят на планетата, с оглед на факта, че замърсяването вреди и на самите тях. Когато ежедневно ни бива показвано на какво се самообричаме, то неминуемо ще ограничим въздействието си върху планетата, каквато е и целта на гривната.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия