Ученически и студентски бисери [втора част]

2014-04-07 12:00:00
Ученически и студентски бисери [втора част]
Снимка: sxc.hu

Преди дни ви представихме малка част от най-епичните умотворения на родните ученици и студенти, които са успели да впрегнат целият си, макар и нищожен потенциал в сътворяването на тези така важни, а на моменти и съкровени истини. Това обаче далеч не е всичко, защото остават не малко неспоменати бисери, които чакат своя звезден миг. Ето ги и тях:

 

 

Започваме с едно доста философско разбиране за времето. Всичко осъзнаваме, че то е неопределимо, но изказването на този ученик направо придава нови измерения на понятието. Подозираме, че може би е бил повлиян от смяната на часовото време, с което все още мнозина от нас не могат да свикнат, но въпреки всичко да определиш "…нощта на 7, срещу 9 септември…" си е направо нов начин за отчитане на времето, при който пропускаш всяка четна дата.

 

Следва кратко завръщане към славните времена на Римската империя, прославила се със своя невероятен подем и изобретения като водопровод, пътища и невероятна архитектура. Този ученик явно е знаел това, та дори и малки подробности, непознати за останалия свят, които гордо е споделил, казвайки: "Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечния път."

 

Оставяме обаче този път и се отправяме на едно морско пътешествие и то толкова голямо, че да се нарече околосветско. За него един от учениците сподели следното: "Първото околосветско пътуване било извършено от Магелан. За нещастие той бил убит на Филипините и екипажът се завърнал без него. Въпреки всичко покойният запазил добър спомен от пътешествието си".

 

И след това околосветско пътешествие, което остави добри спомени у нас, пък макар и за нещастие някоя мозъчна клетка да загина, се отправяме към кралския двор, чието описание оставаме на поредния блестящ ученик, заявил: "Лудвиг XIV бил на пет години, когато се родил баща му. Той живял до смъртта си в 1715 г. Лудвиг XIV бил заобиколен от благородници, които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът бил винаги добре изметен и блестящ, поради което бил наречен Крал Слънце."

 

Видяхме какво става по света, а сега е време да се върнем към нашата предосвобожденска действителност, в която "По това време имало жени — воеводки, които са обладавали по стотина-двеста яки мъже. Но това не било верният път за освобождението на България."


Ако сте пропуснали първата част може да я намерите тук!

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия