Мобилно приложение се бори с алкохолизма

2014-04-12 17:00:00
Мобилно приложение се бори с алкохолизма
Снимка: eurodroid.com

Алкохолът е доста примамлив за мнозина от нас. Контролът по негово отношение наистина липсва, затова за никого не е изненада да види 13-14 годишни, които консумират с удоволствие и без никаква мярка концентрирани напитки. Още по-странен е фактът, че дори в някои семейства бащата е горд, когато синът му за пръв път се напие, което говори за една псевдотрадиция, водеща със себе си множество здравословни проблеми.

 

 

Едва ли необходимо да припомняме колко много може да ви навреди системното злоупотребяване с алкохол, тъй като информацията за това е повече от обширна. До колко обаче е полезна и ефективна е друг въпрос, тъй като броят на хората страдащи от алкохолизъм расте главоломно.

 

Алкохолизмът е болест, при която човек се намира в състояние на физическа и психическа зависимост от алкохола, което води до промени в психиката на болните, нарушено функциониране на обмяната на веществата, и увреждания на много органи в организма.

 

Алкохолната зависимост възниква бавно, обикновено при повече от 10-15-годишна злоупотреба при мъжете и доста по-бързо при жените и младите хора. Характеризира се със социална дезадаптация, често насилие в семейството и впоследствие разтрогването му. Болните запускат външния си вид, отпадат от работа.

 

Борбата с нея е наистина трудна, поради което учени от целия свят влагат време и усилия за разработване на ефективно решение. Иновацията тук е може би най-важния елемент и именно от нея са се възползвали екипа, разработил приложението Ей-чес (A-CHASS).

 

То е първото мобилно приложение, което си поставя за цел да лекува хора, страдащи от алкохолизъм. Притежава много функции и се стреми максимално да помогне на собственика си. Доказателство за това е една от основните му функции, която издава изключително силен звук, когато собственикът доближи питейно заведение.

 

Освен това приложението постоянно визуализира на потребителя какви са вредите от алкохола, както и провежда най-различни анкети. На база на отговорите на потребителя програмата успява да разбере какво е моментното му здравословно състояние и да прецени дали има нужда от помощ.

 

Ако бъде регистриран случай на опасност, при който потребителя може да се отдаде на зависимостта си, то приложението автоматично се свързва с лекуващия лекар и му изпраща всичката необходима информация за профила и състоянието на потребителя.

 

Въпросното приложение има изключително голям потенциал и определено може да се използва за далеч повече болести, с които да ни помогне да се справим. А вие какво мислите, ще се наложи ли и ще помогне ли на пациентите приложението или те ще го неутрализират също толкова бързо, колкото първата чаша с алкохол?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия