Да развенчаем няколко мита за Азия!

2014-03-29 12:32:00
Да развенчаем няколко мита за Азия!
Снимка: freedigitalphotos.net

Тайланд, Индия, Китай, Малайзия, Камбоджа, Сингапур, Бангладеш, Филипините... Ако можехте да си позволите пътуване в Азия, бихте ли отишли? Ето кои са петте най-големи мита, свързани с живота и пътуванията из континента, които вероятно биха ви възпрели да го посетите.

 

Прекалено опасно е. Независимо в коя точка на планетата се намирате, не бива да пренебрегвате здравия разум. Както навсякъде по света, и в азиатските страни има опасност да станете жертва на грабеж, но в повечето случаи - ако сте го предизвикали. Не е добра идея, например, да се разхождате сами през нощта или да оставяте ценни вещи без надзор. Няма да сбъркате, ако си направите туристическа застраховка.

 

Почти никой не говори английски. Езикът се говори в различна степен навсякъде из Азия —особено в туристическите зони. Освен ако имате намерение да изследвате по-изолирани райони на континента, езиковата бариера не би трябвало да бъде проблем. Макар че предварителното научаване на няколко основни думи и изрази от съответния местен език би ви било полезно, не е задължително да го правите. Местните ще се постараят да улеснят комуникацията с вас по всевъзможен начин.

 

Много е скъпо. Разходите ви за храна, нощувка и транспорт ще зависят основно от степента на лукса, който изисквате. В азиатските мегаполиси и изисканите курорти цените са високи, но дори в претъпканите с туристи райони можете да почивате изгодно. Вариантите са много - трябва просто да намерите най-подходящия за вас и да планирате добре пътуването си. Не забравяйте също, че докатс в моловете в големите градове цените са фиксирани, по многобройните азиатски пазари па- заренето е напълно приемливо. Ако се води умело, води до значително сваляне на цената на набелязаната стока.

 

 

В никакъв случай не трябва да се яде храна, купена от улицата. Факт е, че на немалко места в Азия са популярни ястията с насекоми, кучешко и дори котешко месо но това далеч не означава, че жителите на континента ядат всичко, което има крака. Купуването на храна от: така популярните там улични сергии не е по-опасно от храненето в ресторант. Точно обратното - дава възможност да се види готвача и да се прецени нивото на хигиената му.

 

Уличната храча в Азия е евтина, разнообразна, екзотична и в повечето случаи - много вкусна. Във всяка страна има типични за района деликатеси, а най-сигурният показател за безопасността на ястията от дадена сергия е струпването на много клиенти пред нея - особено местни.

 

Трябва да се пътува с група. Прецизно подготвената и разграфена по дати и часове екскурзия с туристическа група може и да ви кара да,се чувствате по-спокойни, но няма да ви е никакъв проблем да уредите пътуването си до Азия и сами. Веднъж достигнали избраната дестинация, бихте могли да си организирате обиколка на забележителностите посредством местна туристическа агенция или просто следвайки препоръката на персонала на хотела, в който сте отседнали. Разбира се, предварителната идея за някои от местата, които си струва да се посетят, няма да ви е излишна. Същото важи за подробна карта на района, в който се намирате.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия