Колите, които искат да ви убият [част втора]

2014-03-28 12:02:00
Колите, които искат да ви убият [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Продължаваме класацията с най-опасните коли за шофиране с Vector W8 twin-turbo. Това е една от най-зле проектираните и изпълнени коли на всички времена, според Мат Фара. Със своите 650 конски сили и две турбини, колата е напълно неуправляема. Авто-гурото Мат Фара и неговият приятел Майк Спинели се шегуват, че арматурното табло, в унисон с целия осемдесетарски дизайн на колата, прилича на стена. То е толкова отвесно, че сякаш ви предупреждава в какво ще се блъснете, ако не внимавате при управлението на този звяр. Колата така и не излиза с ръчни скорости. Всички модели са с три-степенна скоростна кутия.

 

Reliant Robin. Тази кола просто е създадена за да се преобръща и не – това няма да се случи заради прекалено мощния й двигател. Колата е триколка, а кубатурата на агрегата под предния капак е дори под 800 кубически сантиметра. Най-зрелищното обаче са състезанията с този автомобил, провеждани във Великобритания. Колата създава впечатлението, че ще се преобърне дори когато е шофирана в прав участък, какво остава когато се върти в кръг, в наподобяваща NASCAR-писта? Заради пълната липса на баланс, този хибрид между мотоциклет и автомобил с право се нарежда сред най-опасните коли за управление.

 

 

Atom V8. Изключително лек и балансиран автомобил, наподобяващ болидите от формула едно. Агрегатът му е едва 2,5 литра, а мощността му възлиза на над 500 конски сили. Това обяснява фантастичното му съотношение конска сила към килограм тегло. Как е възможно да е осем-цилиндров и едва малко над 2000 кубика? Много просто – това са два 4-цилиндрови мотора от мотоциклет Yamaha, които са свързани заедно. Мащабът на мощността на Atom-а към шасито може да бъде сравнен само с кон, впрегнат в кутия от цигари. В добавка, предното стъкло почти липсва, след като размерите му са колкото доларова банкнота, а ламарини практически липсват – следователно всяко камъче вмъкнало се в купето се превръща в снаряд. Тази кола е същинска лудост!

 

Porsche 911. Най-бързата кола в света за 1987г. 340км/ч, достигнати благодарение на 469 конски сили, разпределени на тегло от 1134кг. Усилията, които изисква тази кола, за вкарването й и поддържането й в пътя са огромни. Както Фара и Спинели се изказват за нея – тази кола е истински експлозив с детонатор – само почакайте да избухне.

 

Shelby Cobra 1965. През 1965г. един тексаски фермер монтира V8-двигател в малка, британска състезателна кола. Така била създадена Shelby Cobra. 7-литров мотор, разполагащ с 485 конски сили и 651 Нютон метра въртящ момент. Всичко това разпределено само върху 1147кг купе. Резултатът е потресаващ – най-опасната кола за шофиране в света.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия