Колите, които искат да ви убият [част първа]

2014-03-26 16:03:00
Колите, които искат да ви убият [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои от най-вълнуващите коли в света са вълнуващи именно защото искат да ви... убият! Да, това е силата, с която привличат авто-манияците. Колите, които са по-опасни от заболяванията на сърдечносъдовата система – така ги определя автомобилното гуру Мат Фара. Нямаш търпение да разбереш кои са тези возила? Да започваме тогава.

 

Hennessy Venom GT. Този звяр крие под капака си 1244 конски сили! Това не е всичко – V-образен, 8-цилиндров двигател с принудително пълнене, извършвано от две турбини. Въртящият момент наброява 1566 Нютон метра. Тази кола има три степени на настройка. Това са три режима на работа на двигателя. Първият е до 800 конски сили. Вторият е 1000 коня, а третият и най-мощен е цели 1200 конски сили. Мат Фара се шегува, че това са три режима на самоубийство – болница, морга и разпознаване на тялото на шофиралия по здравния картон при личния му зъболекар.

 

 

Оценяват този звяр на колела като доста балансиран екземпляр. Позволява лесно управление, което е едновременно и добро, и лошо. Ускорението става толкова светкавично, че колкото лесно се шофира, толкова лесно може да ви подлъже да умрете. Характерно е, че липсват въздушни възглавници. Подобни системи за сигурност са направо нелепи. При ускорение от 0 до 300км/ч за само 13 секунди, челен удар би превърнал еър-бега само в рибарска мрежа, която улавя частиците от шофьора. Няма система за сигурност, която да спаси живота ви при подобна скорост.

 

Ford Mustang – Shelby GT 500. Този мустанг разполага с 662 конски сили. Нютон метрите са 855. Вероятно няма да ви се стори толкова фрапираща, сравнена с мощността на предната кола, но проблемът тук е, че този звяр е прекалено мощен за шасито си. Друг недостатък при проектирането на всеки Мустанг над 500 коня, както казва и самият Мат Фара е, че тази кола буквално не може да завива при високи скорости. Не сте ли готови да намалите преди пътната крива, очаква ви обръщане през таван. Третият казус с колата са спирачките. Фара не вярва, че фабричното Brembo, с което колата е снабдена е истинско. Спирачната сила не е съобразена с мощността на двигателя. Тази компилация я превръща в поредната кола, която иска да ви убие.

 

Jaguar XJ220. Безапелационно страховита кола. Концептуалният модел е с V12-двигател. Средно-разположеният мотор, снабден с турбо прави колата много трудна за управление. Всъщност, Мат Фара и Майк Спинели, които са притежавали такива коли и знаят добре силните и слабите им страни, споделят, че при пределна концентрация, XJ220 става по-лесен за управление при високи скорости. Миг невнимание обаче и това може да коства живота ви.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Didko_Beats
преди 10 години

Ford Mustang for the win xD


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия