Няколко интересни цитата на Айнщайн

2014-03-19 20:31:00
Няколко интересни цитата на Айнщайн
Снимка: freedigitalphotos.net

Отегчава ли те училището? Чувстваш ли как мързелът те е налегнал и нищо не ти се прави? Знаеш, че имаш куп неща за вършене, а мотивацията така и не идва. Вероятно знаеш, че и един от най-известните учени от близкото минало също не е имал блестящ успех в училище - нещо повече - той е бил заклеймяван от преподавателите си като бездарен и глупав. Да, ако си мислиш за Алберт Айнщайн - точно него имахме предвид. Може би някои от любимите му цитати за мотивиране биха помогнали и на теб? Защо не им хвърлиш едно око?

 

Вероятно една от най-често срещаните сентенции във Facebook, изречени от родения в Германия физик, е: "Ако искаш да изживееш един щастлив живот, посвети го на цел, а не на човек или вещ."

 

Като всяко дете, Алберт Айнщайн имал завидното умение постоянно да си фантазира и представя различни неща. Може би това има и специфично значение за научните му открития по-късно. За въображението той казва: "Въображението е по-важно дори от самото знание!"

 

Не си представяйте, че Айнщайн се е фокусирал само върху науката. Той е бил виден ценител на женската красота. Без да преувеличаваме, смело може да се каже, че е бил подвластен на най-красивите жени на света, а именно дамите от Източна Европа. В тази връзка е уместно да вметнем и дрга негова мотивираща мисъл: "Всеки мъж, който може да шофира концентрирано докато целува красива дама, просто не отдава заслуженото внимание на целувката."

 

 

Когато забъркаш огромна каша може би често си казваш, че все ще оцелееш. Не си единственият човек на планетата, който мисли така. Дори великите учени са си го казвали. Ето версията на Айнщайн: "Ние не сме способни да решим проблемите си със същия замах, с който сме ги създали." Така че не се изтезавай. Поеми дълбоко въздух и продължи напред.

 

Следващата мисъл на физика също е подходяща за трудни моменти: "Животът е като велосипед - за да пазиш равновесие, трябва да не спираш да се движиш." Много преподаватели в училище, които заставят учениците си да зубрят и да учат без да разбират материята по предмета са оборени от именития учен в следващата му гениална мисъл: "Образованието не е просто заучаване на обикновени факти, а тренирането на мозъка да мисли."

 

На всички многознайковци в училище, които изкарват отлични оценки, но след това не могат да ги защитят при елементарен тест на знанията им вън от училище можеш да кажеш: "Ако не можеш да обясниш наученото с прости думи, значи не си го научил добре." Това е посланието на Айнщайн, което насърчава да четеш и учиш с разбиране, а не просто за да изкараш контролното. Едното остава за цял живот, а другото е просто цифра в бележника.

 

И вероятно най-мотивиращата фраза на гения: "Всеки е гениален сам по себе си, но ако съдиш рибата по неумението й да се катери по дърветата, тя цял живот ще живее с мисълта, че е глупава." Вярвай във възможностите си и никога не се отказвай от целите си.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия