Кои са най-богатите държави в света? [част втора]

2014-03-16 11:00:00
Кои са най-богатите държави в света? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

След като спряхме поглед на 5 от най-богатите държави в света, прегледът на тази класация продължава със страните, които оглавяват челната петица. Кои са те, можете да прочетете в следващите редове.

 

 

Хонг Конг. Хонг Конг се намира на южното крайбрежие на Китай и се счита за петата най-богатата държава по отношение на нейния брутен вътрешен продукт (БВП). В действителност, страната е сред водещите финансови сили и представлява интерес за инвеститорите не само в Азия, но и в целия свят. Макар да има своя собствена валута, услугите по отбраната на Хонг Конг се изпълняват от Китай. Това се случи след сложни дипломатически и международни споразумения, според които британците се изтеглят, като колонизатори от китайската територия и оставят Хонг Конг под китайска юрисдикция.

 

 

Норвегия. С около 5 милиона души, живеещи в тази страна и сравнително високо ниво на БВП, Норвегия очевидно е сред най-богатите страни на планетата. Интересното е, че страната граничи с още няколко други проспериращи държави сред които Финландия, Русия и Швеция. Икономиката на страната зависи до голяма степен от запасите на природен газ и петрол.

 

 

Сингапур - поредната заможна държава в Азия. Сингапур е островна държава, която се състои от 63 острова. В Югоизточна Азия, тя е сред четирите страни с най-големи финансови центрове, наред с Хонг Конг, Южна Корея и Тайван. Населението на тази малка страна е около 5 милиона и половина души, а голям процент от нейните местни жители са будисти. Доста странно материално състояние за религиозни хора, нали?

 

На второ място в класацията на най-богатите държави в света е Люксембург. В Европа, Люксембург е сред най-развитите страни, която също така е всепризната и като данъчен рай. В действителност, няколко милиардери от други части на света избират да живеят в тази държава за да се освободят от високите данъци в родните си страни. Сред източниците на доходи на Люксембург се включват телекомуникациите и металургията.

 

Безапелационен победител е Катар. С по-малко от 2 милиона жители и около 182 000 000 000 щатски долара БВП, на дали има съмнение, че Катар е най-богатата страна на планетата. Тя е Близко-източна държава, намираща се на арабския полуостров (разположен в Персийския залив). Икономиката на страната е зависима от нефта, който реално допринася за около 85 на сто от приходите й. Други отрасли на икономиката, които генерират доход за страната са туризмът и банковото дело. Не беше отдавна, когато от Катар успяха да си купят цял национален отбор от тежкоатлети. Това се случи когато български щангисти, на чело с един от всепризнатите ни треньори по вдигане на тежести, получиха катарски паспорти и започнаха да се състезават за арабската страна. Изглежда пътят за българите там вече е утъпкан, така че ако искате да станете богати, вероятно можете да опитате късмета си там.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия