Какво може да се обърка, когато си на купон?

2014-03-03 15:04:00
Какво може да се обърка, когато си на купон?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки тийнейджър иска да се забавлява с приятелите си и да се весели. В това няма нищо лошо, но понякога един купон може да бъде опасен. Ако родителите ти ти гласуват доверие и те пускат да ходиш по купони, все пак не забравяй, че трябва да си отговорен/на и да внимаваш какво правиш и с какви хора излизаш. Какво може да се обърка?

 

Приятелите ти те карат да пиеш. Ако си под 18, знаеш, че е незаконно да употребяваш алкохол, а освен това можеш и да си навлечеш неприятности. Ако се напиеш може да изпаднеш в състояние на безпомощност, да не можеш да се прибереш, а никой да не се погрижи за теб. Ако си момиче, има вероятност някой да се възползва от състоянието ти. Алкохолът не е безопасен, натравянето с фалшив или дори с истински алкохол ще те докара до спешния център на близката болница.

 

Няма нищо срамно и смешно в това да откажеш алкохол. Не мисли, че някой ще те помисли за смотан или по-малко готин, ако не пиеш. Истинските ти приятели ще те ценят такъв, какъвто си. Ако се чудиш как да откажеш, можеш да кажеш, че пиеш лекарства, които няма как да се смесват с алкохол или че родителите ти не ти позволяват и ще има наказание, ако те хванат пиян/а. друг вариант е да сипеш голяма чаша сок с лед и да вдигаш наздравици по този начин. Никой няма да разбере, че това е само сок и няма алкохол.

 

 

Прибирането ти вкъщи също трябва да е сигурно. Ако не си се разбрал/а с родителите ти да те приберат, не се качвай в случайни коли. Ако някой ти предложи да те закара до вкъщи, а сте се запознали същата вечер, не се съгласявай. Ако човек, употребил алкохол иска да те закара, откажи, защото е изключително опасно. Винаги пази в себе си пари за такси, за да си сигурен/на, че можеш да се прибереш безпроблемно.

 

 

Не лъжи родителите си къде отиваш. Не забравяй, че това са хората, които винаги ще те защитят и ще са на твоя страна. Ако нещо се обърка – звънни на вашите. Не ги лъжи, че отиваш да спиш при приятел/ка. Кажи им истината, че искаш да отидеш на купон. Ако не те пускат, сигурно има защо.

 

Бъди внимателен/на. Ако видиш, че хората, с които си не ти харесват или правят опасни неща, просто си тръгни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия