Скоро продължителността на човешкия живот ще достигне 120 години

2014-02-24 14:11:00
Скоро продължителността на човешкия живот ще достигне 120 години
Снимка: Dreamstime

Преди години средната продължителност на човешкия живот е била по-ниска. Към днешна дата в развитите страни тя е около 75 години, като се очаква през 2050 година да достигне до 120 години, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

"Ако в развитите страни в Европа при сегашното поколение се запазят същите темпове на подобрение на здравеопазването и със  същите темпове се променят биологичните особености на самите  хора, в скоро време средната продължителност на живота ще  достигне 90 години, твърди ученият. А през 2025 година живот от  110-120 години ще стане норма!", прогнозира руският академик Валерий Черешньов.

 

 

Черешньов подчертава, че това няма да се случи навсякъде по света, а само в държавите, в които сега средната продължителност на живота е около 81 години. Най-близки до това число са Андора и Япония, където хората живеят средно до 84 и 84.5 години. В тази група попадат още САЩ, скандинавските страни и развитите европейски държави. В Русия, например, средната продължителност на живота е 72 години, като се наблюдава значително увеличение от 10 години в полза на жените.

 

Знаете ли как се изчислява продължителността на живота на всеки бозайник, включително и човешкия?

 

Периода на вкостяване на скелета, умножен по коефициента 5-6. По този начин представителките на нежния пол от днешното поколение, които растат до 20-годишна възраст и мъжете, които растат до 25-годишна възраст, могат спокойно да доживеят 120-150 години.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия