Възможно ли е да удължим живота си?

Животът е прекрасен. Но лошото е, че е ограничен. За това нищо не може да се направи. Все пак продължителността му  може да се увеличи... Съществуват много хипотези за причините, които предизвикват стареене и смърт на живите организми, ка

2010-09-03 10:23:36
Възможно ли е да удължим живота си?
Животът е прекрасен. Но лошото е, че е ограничен. За това нищо не може да се направи. Все пак продължителността му  може да се увеличи...

Съществуват много хипотези за причините, които предизвикват стареене и смърт на живите организми, както и на човека. Повечето от  тях не се базират на никакви научни обяснения и единствената  им  полза се състои  в това, че те дават надежда  на хората за вечен живот.  Някои от  тях обаче са напълно обосновани и са подкрепени с резултати от научни изследвания.

През 1961 година американският биолог Леонард Хайфлик доказал, че клетките на животните и човека могат да се делят определен брой пъти. 10 години по-късно руският  биолог Алексей Оловников пък изяснил, че в края на всяка хромозома се намират защитни ‘капачета’, наречени теломери. Те  се съкращават  при всяко делене на клетката и именно те  представляват своеобразния биологически часовник на стареенето на клетката.

Изследователи от Калифорния открили ген, който синтезира фермент, способен да удължи теломерите на хромозомите.  Така този фермент успял  да увеличи  пределния брой клетъчни деления два пъти.  Следователно два пъти се е увеличила хипотетичната продължителност на живота на експериментална клетка.  Не е ясно  досега обаче  какво би станало, ако този ген бъде въведен в клетките на жив организъм.

Учени от Масачузетския университет открили гена S1R2, който синтезира белтък, удължаващ живота на клетката. Така,  като увеличили броя на тези гени при плъхове, учените създали  образци, които живеели 1,5 пъти по-дълго от обикновено.

Все още никой не се опитва да се бърка в човешкия геном, затова се обръща основно внимание на активацията на вече наличните гени.  Така Дейвид Синклер от Харвард подложил на въздействие хиляди различни вещества и открил, че най-мощен стимулатор се оказал ресвератролът  - химическо съединение, което се съдържа  в голямо количество  в  червеното вино.  Все пак, сред любителите на вино, не са открити безсмъртни, но се смята, че при умерена употреба може да се удължи живота и младостта с няколко години.

Учени от Масачузетс пък открили, че гладуването спомага за активизиране на гена S1R2 в клетката Те подложили  своите плъхове на диета и удължили живота им два пъти.

Животът не може да съществува без кислород.  Но този процес има и обратна страна - свободните радикали.  Те са способни да влязат във връзка с всякакви други вещества, като окислят всичко по пътя си, включително и клетъчното съдържимо. Това отнема от нас много клетки и години живот.  Свободните радикали ние  получаваме и отвън. Замърсеният въздух, неправилното хранене, рентгеновото и слънчево облъчване съкращават живота ни с 10-20 години.

Напълно реално е обаче да се борим със свободните радикали.  Здравата клетка и сама може да създаде защита.  Освен това, има много вещества, които също могат да повлияят за това.  Това  са антиоксидантите -  витамините  С, Е, Р,  както и микроелементите цинк и селен. Антиоксидантно действие имат чесънът,  джинджифилът, златният корен и листата на гинко билоба.

С възрастта  в организма се променя  и нивото на хормоните - тестостеронът, естрогенът, мелатонинъти хормонът на растежа намаляват, а съдържанието на стресовия хормон кортизол се увеличава.

Може да си помислим, че най-просто е да приемаме недостигащите хормони. Но този метод  не е безопасен.  Затова засега стигаме  до извода, че и в началото на 21-ви век ни остават само проверените  средства - правилното хранене, физическата активност, свежия въздух и анатистресовата терапия.

Всички тези методи са много банали, но засега не съществува тяхна алтернатива. Но все пак остава да чакаме и да се надяваме, че във всеки момент някой учен може да изведе формулата на вечната младост.... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия