Ши - тцу или китайското куче-играчка

2014-02-27 15:36:00
Ши - тцу или китайското куче-играчка
Снимка: Dreamstime

Историята на ши - тцу започва преди много векове в Китай. Породата се е обособила в резултат на кръстосването на лхаса апсо и пекинез. Нейните представители са били любимци на императорското семейство, а днес са предпочитана компания вкъщи.
Според някои теории  ши - тцу не идва от Китай, а от Тибет, където това куче не се е продавало, а се е подарявало. Смятало се, че в тези малки кучета са заключени душите на монаси, които съгрешили в предишен живот.

 

И до наши дни в Тибет се говори, че  ши - тцу е "даряващ щастие", "носител на мира" и "талисман на древен Тибет". Местните смятат, че попадне ли в нечий дом, това куче носи щастие на няколко поколения.


В някои части на света  ши - тцу е известно като "куче хризантема", заради изобилието от косми по муцунката му, които стърчат във всички посоки.

 

Ши - тцу има малко, компактно тяло, покрито с дълга, гъста козина. Окраската се среща в различни цветове. Височината на представителите е около 28 см, а теглото им е между 4 и 7 кг. Главата има заоблени скули, къса муцуна и дълги мустаци и брада. Над носа има кичур козина, който обикновено се захваща с фиба. Очите са тъмни на цвят, а ушите са висящи. Опашката се носи навита над гърба.

 

 

Ши - тцу е весело, интелигентно и смело куче, което много обича да бъде сред своите стопани. Дългите периоди, в които трябва да е само не му се отразяват добре. Разбира се много добре с други домашни животни и по-големи деца. Въпреки, че е доста упорито, на моменти, се поддава на позитивно обучение. Представителите на породата ще се чувстват много добре, ако бъдат отглеждани в апартамент и нямат нужда от продължителни разходки. Продължителността на живота им е около 15 години. Предразположени са към проблеми с очите, бъбреците, гръбначния стълб и зъбите, затлъстяване и ушни инфекции. Поддръжката на козината се изразява в ежедневно сресване. Ши - тцу се скубе малко, поради което е подходяща компания за хора с алергии.

 

Имайте предвид, че приятелският нрав на този мъник е съчетан със силно изразена индивидуалност и дори упоритост, затова е добре да се възпита от малък. Учебните тренировки са истинско предизвикателство, не защото кучето не е интелигентно, а именно заради неговото желание за независимост. По време на обучението, наградата за старанието на собствениците му е, че каквото едно  ши - тцу научи, не го забравя никога.

 

И не забравяйте, че ако се отнасяте с любов към вашия дългокосмест красавец, ще се разбирате добре. Той е обаятелно и жизнерадостно куче, обича да общува с хората и бързо се привързва. Разбира се прекрасно с всички членове на семейството, както и с другите домашни животни. Той е отличен компаньон за любителите на миниатюрни породи.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия