Защо някои хора не помнят сънищата си?

2014-02-19 14:15:00
Защо някои хора не помнят сънищата си?
Снимка: Dreamstime

На някои хора често им се случва да се събудят и да не помнят сънищата си. Те дори твърдят, че нищо не сънуват. Всъщност всеки сънува, просто голяма част от хората не помнят на сутринта. Каква е причината?

 

Учени от Франция направили експеримент с участието на 41 доброволци. Специалистите идентифицирали област в мозъка, където се съхраняват и запомнят сънищата ни докато спим. Участниците били разделени на две групи според резултати.

 

 

В едната група били хора със силни спомени, които си спомняли по около 5 сънища седмично. В другата били тези, които помнели по максимум 2 сънища месечно.

 

Доброволците от първата група показали по-висока спонтанна дейност в будно и заспало състояние в медиалния префронтален кортекс и слепоочно-теменната връзка. Тази връзка е отговорна за насочването на вниманието под въздействието на външни въздействия.

 

Специалистите били учудени, че част от доброволците имали ясни спомени за сънищата си всяка сутрин, докато други много трудно си спомняли дори и един. Оказало се, че тези, които имали по-добра сънна памет показвали по-усилена спонтанна дейност и имали два пъти по-голяма реактивност на външни стимули по време на сън от останалите.

 

Според учените усилената спонтанна мозъчна дейност спомага за събуждането нощем и улеснява запаметяването на сънища през кратките периоди на будност. Резултатите показали, че хората, които спят наистина дълбоко и не се дразнят на външни дразнители, по-малко помнят сънищата си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия