Любопитни факти, които не знаете за сънищата

2014-02-10 19:03:00
Любопитни факти, които не знаете за сънищата
Снимка: Dreamstime

Сънищата определено са интересна част от човешкия живот. Всеки спи, всеки сънува, но не всеки помни сънищата си на сутринта. Ако ви е любопитно какво сте сънували, може да си записвате това, което помните, докато се пробуждате нощно време. Малцина са хората, които заспиват и се събуждат, едва когато чуят алармата или са се наспали. Повечето мъже и жени се пробуждат през нощта и се сещат какво са сънували, но след като заспят и се събудят отново, те вече са забравили. Затова, за да задоволите любопитството си, сложете до леглото си тефтер и химикал и запишете това, което се сещате, непосредствено след като се събудите.

 

Ако се интересувате от сънища и ви е любопитно всичко, свързано с тях, продължете да четете:

 

 

Някои хора сънуват черно – бели сънища – статистиката показва, че 12% от хората сънуват безцветни сънища. Между 1915 и 1950 година хората са сънували основно в черно и бяло, но това се променило след 60-те години на миналия век. В днешно време около 4.4% от хората под 25-годишна възраст сънуват черно-бели сънища. Според специалистите увеличението на броя хора, сънуващи цветно, е в резултат на цветната телевизия.

 

Животните също сънуват – ако си имате коте или куче у дома, със сигурност сте забелязали, че понякога е неспокойно, докато спи. Причината е, че сънува. Да, животните също сънуват! Ако не ни вярвате, наблюдавайте домашния си любимец докато спи и ще установите, че издава звуци и трепери, сякаш преживява нещо.

 

Емоциите по време на сън – статистиката показва, че повечето хора изпитват тревожност, докато сънуват. Негативните емоции са значително по-често срещани от позитивните. Доста хора сънуват между 4 и 7 сънища за една нощ, което означава, че сънят им е наситен с най-разнообразни емоции, но преобладаващите са негативните.

 

Сънищата се забравят – както вече споменахме повечето хора не помнят какво са сънували на сутринта. 5 минути, след като човек стане, вече не помни 50% от сънищата си, а след 10 минути цели 90% му се губят. Затова, ако искате да си водите дневник на сънищата, записвайте си ги, непосредствено след като се събудите.

 

Смесване на съня с реалността – случвало ли ви се е да ви звънне часовникът и вместо да се събудите да вкарате този звук в съня си? Или пък да чуете някакъв друг звук и той да стане част от сюжета на съня ви? Това е напълно нормално. Човешкият ум интерпретира външните дразнители, на които е подложен.

 

Някои сънища са пророчески – със сигурност ви се е случвало да сънувате нещо и то да се случи. Най-често човек сънува близък или приятел, който не е виждал скоро и до няколко дни случайно го среща. Учените са установили, че между 18 и 38% от хората са имали пророчески сънища, като 70% са преживели дежа ву. Хората, които вярват в тези сънища не са никак малко – 63% от мъжете и 88% от жените.

 

Снимка: Dreamstime

 

Слепите също сънуват – интересен е фактът, че слепите по рождение не виждат нищо по време на сън, но тези, които са загубили зрението си, след като са се родили, сънуват най-различни неща. Често те виждат картини, които са виждали, докато са имали зрение.

 

Двата пола имат различни сънища – със сигурност ще ви бъде интересно да научите, че в 70% от мъжките сънища присъстват ... други мъже. При сънищата на дамите мъжете и жените са по равно.

 

В сънищата ни присъстват само хора, които сме срещали – може да си мислите, че сънувате непознати, но това не е така. Дори да не се сещате кого сте сънували, това със сигурност е човек, който сте виждали поне няколко пъти. Човешкият ум няма как да създаде лице от нищото., просто виждаме хиляди хора през живота си, повечето не ги помним и това е причината да си мислим, че сънуваме непознати. Да, те са такива, но са хора, които сме виждали някога.

 

Както вече споменахме всяко живо същество сънува, без значение дали става въпрос за човек или животно. Е, растенията не сънуват, нищо, че са живи. Не си мислете, че сте от хората, които не сънуват. Такива почти не съществуват, а тези, които наистина не сънуват са хора, които са болни от тежки психически заболявания.

 

Другото, което е хубаво да знаете, че сънищата имат дълбоко символно значение и ако сънувате определен предмет, това не означава, че сънят ви е за него и че това, което пише в съновника ще ви се случи. Тълкуването на сънища не е никак лесно нещо, затова не си правете погрешни изводи, правейки си сами тълкувания с помощта на някой съновник.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
vikstar216
преди 9 години

Pri men vseki sun e дежа ву(сън с действие преди той да се случи)bz zashto no me plashi

DoubleDMG
преди 10 години

predi dwe sedmici sanuwah za pryw pyt ot nqkolko godini ? Az znam kogato sanuwam,ama faktite w neta ne sa wsichko


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия